Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny dokumentärfilm visar hål i skrovet på Estonia

Från 2020
Uppdaterad 28.09.2020 09:40.
M/S Estonia ligger vid en kaj i Tallinn.
Bildtext Fartyget Estonia vid kajen med öppet bogvisir. Arkivbild.

Svenska dokumentärfilmare har hittat ett fyra meter högt hål i det havererade kryssningsfartyget Estonias skrov, rapporterar Aftonbladet.

Dokumentärserien Estonia - fyndet som ändrar allt, som har premiär i dag på måndagen, undersöker den tragiska Estoniakatastrofen som krävde 852 människors liv år 1994.

Dokumentärfilmarna har använt en dykarrobot som filmat skrovet. På bilderna, som publicerats i Aftonbladet, syns ett stort hål som tidigare legat delvis dolt mot sjöbottnen.

Enligt tidningen finns hålet på fartygets styrbordssida och är fyra meter på höjden och 1,2 meter på bredaste punkten. Skadan sträcker sig både under och över vattenlinjen.

Åtal mot brott mot gravfrid

Enligt teamet bakom dokumentären stöder deras fynd teorin om att förklaringen till Estoniaolyckan inte enbart var att bogvisiret föll av, utan att det fanns ett hål i skrovet som ledde till att Estonia förliste så snabbt.

Den här teorin har emellertid tillbakavisats av myndigheterna.

Enligt haverikommissionens rapport berodde olyckan på att fartygets bogvisir lossnat.

Enligt Aftonbladet skriver regeringsrepresentanter för Estland, Finland och Sverige i ett gemensamt uttalande att man tagit del av den nya informationen och kommer att utvärdera den, men att man förlitar sig på slutrapporten från 1997.

Teamet bakom dykprojektet har letts av den svenska journalisten Henrik Evertsson. Dokumentärprojektet har lett till åtal för brott mot gravfriden i Estonia.

Diskussion om artikeln