Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands premiärminister öppnar för ny Estoniautredning: "Vi har sett videomaterialet och det här kräver tydliga svar"

Från 2020
Uppdaterad 28.09.2020 15:33.
Undrvattens bild på Estonia
Bildtext Undervattensbild på Estonia.
Bild: Yle videostill

Den nya informationen om Estoniahaveriet måste utredas, det är uppenbart, säger den estniska regeringen. Estland kommer att leda undersökningen. Det här kan och ska göras utan att bryta mot gravfridsavtalet.

- Det är lätt att konstatera att det här är ny information som väcker frågor som kräver tydliga svar. Alla frågor måste få ett svar. Det ska ske på ett värdigt och transparent sätt, men sanningen måste fram.

Det sa Estlands premiärminister Jüri Ratas på den estniska regeringens presskonferens i morse.

Han berättade att den grupp som har gjort den nya dokumentärserien om Estonias förlisning själv tog kontakt med Estlands regering för att visa sitt material.

Antagligen förorsakades förlisningen av en krock med en svensk ubåt.

― Margus Kurm, Estlands förre statsåklagare och den estniska regeringens Estoniautredare 2005-2009 i en intervju med tidningen Postimees idag.

Videon har kontrollerats av experter och är trovärdig. Förra veckan träffade Ratas både statsminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Stefan Löfven och redogjorde för innehållet.

- En ny undersökning måste göras, det är vi överens om. Vi måste göra undervattensundersökningar. Vi har bestämt att Estland genomför undersökningen, säger Ratas.

Estonia seglade under estnisk flagg.

Blommor och ljus på minnesmärket Bruten linje på 25-årsdagen av Estoniakatastrofen.
Bildtext I dag är det 26 år sedan Estoniakatastrofen. Bilden är tagen vid minnesceremonin i fjol.
Bild: Gustaf Antell / Yle

- I morse diskuterade jag med mina utrikesministerkolleger i Finland och Sverige, säger utrikesminister Urmas Reinsalu. Vi har kommit överens om att all ny information behandlas gemensamt.

Gravfridsavtalet är fortfarande bindande för kommande utredning. Enligt Reinsalu finns det inget som tyder på att det måste omförhandlas.

Han säger också att det inte i det här skedet finns något som ogiltigförklarar den gällande officiella haveriutredningen från 1997.

- Vi utgår ifrån att den undersökningen fortfarande är giltig och inte har tappat i värde. Den nya informationen utgör inte i sig någon grund för att förkasta gammal information.

Reinsalu påpekar ändå att den kommande tekniska undersökningen är självständig och inte förväntas bygga vidare på gammal information.

Fartyget Estonia vid kajen med öppet bogvisir.
Bild: EPA / Li Samuelson

Regeringen vill alltså inte spekulera om vad den nya upptäckten betyder för helhetsbilden, men den kan inte stoppa andra från att säga vad de tror.

Den kanske intressantaste kommentaren hittills kommer från den förre statsåklagaren Margus Kurm, som ledde den estniska regeringens Estoniautredning åren 2005 till 2009.

Kurm säger i flera estniska medier att Estonia av allt att döma krockade med en svensk ubåt.

- Det är min åsikt, men jag är inte hundra procent säker. Skadan är under vattenytan och ingen av dem som räddades har talat om att de såg ett fartyg, säger Kurm åt Eesti Päevaleht.

Kurm utredde Estonias förlisning på den estniska regeringens order, men hade på grund av avtalet om gravfrid inte rätt att undersöka själva fartyget.

Hans utredning kom fram till att det finns anledning att göra undersökningar på platsen, men den estniska regeringen år 2009, ledd av Andrus Ansip, gick inte vidare.

Sverige ljög oss rakt i ansiktet

― Margus Kurm, Estlands förre statsåklagare och den estniska regeringens Estoniautredare 2005-2009

Estlands försvarsminister år 1994, Enn Tupp, tror också att det handlar om en krock med en ubåt, men kan pekar inte ut Sverige.

Utrikesministerns rådgivare Mart Luik redogjorde i morse för händelseförloppet hittills.

- Just före koronakrisen började tog filmmakarna kontakt med mig. Vi väntade tills sommaren, då de kom til Estland. Den 12 augusti visade de bilderna åt mig och en tjänsteman från justitieministeriet.

Luik insåg genast att det här var relevant information som inte tidigare var känd.

- I september har en expertgrupp på fem personer analyserat videomaterialet. De kan konstatera att slaget har kommit utifrån. Det handlar inte om en explosion.

Luik säger att filmmakarna har dragit sina egna slutsatser, men att de är irrelevanta ur utredningssynpunkt. Intressant är ändå att de säger att fartyget har vridits under de år det har legat på havsbotten.

- Det kan inte experterna ta ställning till nu. Våra experter har bara sett videon och säger att hålet antagligen har skapats av ett kraftigt tryck på över 500 ton från utsidan. Det kan ha hänt efter att färjan började sjunka.

Utredningen genomförs oberoende av kostnaderna

- Vårt konkreta budskap är att vi inte vet något förrän vi har gjort en grundlig teknisk utredning av vraket, säger Ratas. Vi har kontakt med företag som säger att de kan göra det utan att hota gravfriden.

Några detaljer om när och hur utredningen inleds finns inte.

- Vi har inte hunnit diskutera hur. Vi har inte diskuterat kostnaderna, men det här är en utredning vi kommer att göra. Vi har inte diskuterat vem som betalar vad med Finland och Sverige.

Han betonar att alla tre länderna vill veta hur hålet uppstod.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger till Svenska Yle att de nya bilderna och uppgifterna verkar trovärdiga och det är viktigt att saken utreds. Estland har huvudansvaret för utredningen, Finland bidrar med informationsutbyte.

Siiri Same överlevde Estoniakatastrofen och här ser vi henne när hon hedrar sina vänner som omkom när färjan sjönk.
Bildtext Siiri Same var 25 år gammal när Estoniakatastrofen förändrade hennes liv för all framtid. Hon hör till de många överlevande som har krävt en ny utredning.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Diskussion om artikeln