Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Micke Björklund vann svenska Robinson 2020 genom att vara snäll och att laga god mat – nu kan du testa hans kassavarisotto

Från 2020
En öppnad kokosnöt på en skärbräda
Bild: Carina Ahlskog/YLE

I 60 dagar levde den tidigare Strömsökocken Micke Björklund och de andra Robinson-deltagarna på bara kokos och kassava och lite ris och fisk om det var fest. Här återskapar han maten från Fiji, men på Strömsös strand tar han sig friheten att använda betydligt fler ingredienser.

Mickes kassavarisotto

En portion med kassavarisotto
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 dl avorioris
  • 1 dl kokosbitar
  • ½ dl hackad gul lök
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • kokosmjölken ur en kokosnöt, ca 1 dl (en del nötter kan vara torra och då kan du istället använda köpt kokosmjölk)
  • 1 dl vitt vin
  • 5 msk smör
  • 2 msk vinäger
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl skalad kassava i bitar, som kokas 20 minuter
  • 1 dl skuren persilja
  • olika sorters krasse (går att lämna bort)
  • salt
  • svartpeppar från kvarn
Cassava på en bricka i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Gör så här:

  1. Fräs riset, kokosbitarna och den hackade löken i en kastrull utan att blandningen får färg.
  2. Slå på hälften av buljongen och tillsätt vinet. Koka tills riset är klart
  3. Späd på med resten av buljongen och kokosmjölken. Tillsätt smör, vinäger och parmesan tills en len och krämig konsistens uppnås.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Tillsätt den kokta kassavan och persiljan. Servera!
En portion med kassavarisotto
Bild: Carina Ahlskog/YLE
Kändiskocken Michael Björklund vann Robinson 2020: "Man har blivit bättre på att värdesätta lite mindre" - Spela upp på Arenan