Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Succélaget ENCE:s tränare stängs av i 15 månader för allvarligt fusk i CS:GO – utnyttjade bug för att följa med vad motståndarna gjorde

Från 2020
Slaava "Twista" Räsänen.
Bildtext Slaava "Twista" Räsänen.
Bild: Yle / Jussi Jääskeläinen

ENCE:s CS:GO-tränare Slaava ”Twista” Räsänen har stängts av i 15 månader för att ha utnyttjat en bug för att hjälpa sitt lag i rankade turneringar, meddelar e-sportskommissionen ESIC. Hittills har 37 tränare stängts av i härvan.

Bakgrunden till avstängningen är den omfattande fuskskandalen som skakat e-sportsvärlden den senaste tiden. Flera tränare misstänks nämligen ha utnyttjat en bug i spelet Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) som låtit dem spionera på vad motståndaren håller på med under matcher.

ESIC, kommissionen som ansvarar för integritet inom e-sport, gav på måndagen sin första mellanrapport i härvan. Som en del av den klarnade det att 37 tränare stängs av – en av dem Slaava ”Twista” Räsänen.

Enligt ESIC ska Räsänen ha använt sig av buggen i två olika fall. Båda gångerna skedde år 2017 då han ännu tränade laget iGame.

Den ena gången var under kvalet till majorturneringen i Krakow i en match där iGame vann över det danska Tricked-laget med 25-22. Enligt ESIC ska Räsänen då ha använt sig av buggen genom hela matchen.

Erkände, ENCE tar beslut inom de kommande dagarna

Räsänen ska själv ha medgett för ESIC att han utnyttjade programmeringsfelet i tävlingssituationer. Tack vare att han gjorde det förkortade ESIC hans avstängning från 18 till 15,75 månader.

ENCE stängde tillfälligt av Räsänen redan i september då misstankarna uppdagades. På måndagen skrev laget på Twitter att man kommer att fatta ett slutligt beslut om Räsänens öde ”inom de närmaste dagarna”.

– För oss har integriteten av tävlingarna alltid varit det viktigaste. Vi accepterar konsekvenserna Slaava fått ta del av nu och han är fortsättningsvis avstängd som huvudtränare, skriver ENCE.

ENCE är Finlands mest framgångsrika e-sportsorganisation.

ESIC:s avstängningar gäller de turneringar som kommissionens medlemsorganisationer arrangerar som ESL, DreamHack och BLAST. Kommissionen skriver i ett pressmeddelande att de hoppas att också andra arrangörer respekterar domslutet.

Härvan kan också leda till ytterligare sanktioner. ESIC konstaterar i sin mellanrapport att man endast hunnit granska 80 procent av alla misstänkta fall. Så här långt har kommissionen gått igenom data från 20 000 matcher.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel ENCE-valmentaja Slaava "Twista" Räsänen jäi kiinni major-karsinnoissa huijaamisesta – tuloksena 15 kuukauden toimintakielto skriven av Jaakko Palvaila.

Översättning och bearbetning: Mattias Simonsen