Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estonia-anhöriga: Vi vill veta vad som hände

Från 2020
Lennart Berglund, ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga om de nya Estoniautredningarna. - Spela upp på Arenan

Vi är inte förvånade att de hittade ett hål, det som förvånar är att det var så lätt att hitta och att det var så stort, säger Lennart Berglund som är ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga SEA i Sverige.

Estlands premiärminister öppnar för en ny utredning efter dagens uppgifter om ett hål som hittats i Estonias skrov.

Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga SEA i Sverige välkomnar beskedet och har i åratal efterlyst en ny utredning.

– Vi är inte förvånade att de hittade ett hål, det som förvånar är att det var så lätt att hitta och att det var så stort, säger Lennart Berglund, ordförande för SEA.

– Under de 20–25 år vi begärt att man ska tala om vad som hänt har man avfärdat oss med att säga att det inte finns några nya bevis. Nu tycker vi att det finns nya bevis och svenska regeringen ska vara beredd att ta tag i det här.

Man har avfärdat oss med att säga att det inte finns några nya bevis. Nu tycker vi att det finns nya bevis

Uppgifterna i dokumentären leder till många nya frågor om vad som hänt och hur. För Berglund bekräftar dokumentären de misstankar många haft om att det måste finnas någon annan förklaring än de som getts hittills.

– Men den omfattning som det ser ut att vara, det sätt som hålet ska ha tillkommit, det är förvånande. Det är lite chockerande faktiskt.

Bild på Lennart Berglund.
Bildtext Lennart Berglund är ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga SEA i Sverige.
Bild: Foto: Privat

Av de 852 som dog när Estonia förliste var 501 från Sverige och 285 från Estland. 10 var finländare.

Anhöriga i Sverige har redan länge krävt nya utredningar och trycket för en sådan har ökat i Estland under de senaste åren.

– Är det nu ett stort hål under vattenlinjen som beror på att något stort föremål har träffat Estonia utifrån är det ju en helt annan sak än att man tappar bogvisiret. Förmodligen kan man bortse från bogvisiret, jag tror inte båda sakerna har hänt samtidigt. Det är hålet som orsakat förlisningen, tror Berglund.

– Det är inte fastställt vad som har hänt. De måste göra en ny utredning och ge en förklaring till varför det finns ett hål och hur det uppstod.

Det är inte fastställt vad som har hänt

Utredningen måste göras om från början, men utredningar behövs också om själva hanteringen av katastrofen, säger Berglund. Också det tycker han dokumentären ger bra insikter i.

– Vi måste få veta varför myndigheterna i Sverige betett sig som de gjort. Vi vill ha ett svar på vad det är som har hänt i hanteringen av Estoniakatastrofen, från regeringens sida.

Föreningen har känt till arbetet med dokumentären i många år och också jobbat med filmteamet.

Vi måste få veta varför myndigheterna i Sverige betett sig som de gjort

– Vi välkomnar alla som vill granska den här katastrofen. Det är klart det skulle vara bättre om myndigheterna hade gjort det från början, men när de inte gjort det får det här bli ett bra sätt.

Nu hoppas föreningen få de svar de har väntat på.

– Vi vill ha en skyndsam och transparent utredning. Den svenska regeringen måste ta ett stort ansvar.

Här kan du ser Svenska Yles granskande program Spotlight om Estonia.

Hålen i Estonia-utredningen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln