Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Victor von Hellens debuterar med dikter på randen mellan två världar

Från 2020
Victor von Hellens.
Bildtext Victor von Hellens debuterar med diktsamlingen "något i tiden håller på att ta slut".
Bild: Emilia Pennanen

Victor von Hellens tillägnar sin debutdiktsamling "alla som inte ännu börjat skriva" - ett drag som känns sympatiskt och avdramatiserande. En uppmuntran och uppmaning att prova sig fram, att våga, att se hur långt språket bär.

Titeln på diktsamlingen, något i tiden håller på att ta slut, antyder att något är på upphällningen, att tiden är utmätt. Att livet hänger på en tunn tråd.

Inledningsdikten knyter an till titeln och signalerar att vi befinner oss i en eskalerande ekokatastrof - vilket kan inge en förlamande känsla av oföretagsamhet:

jag ligger på golvet i mitt rum
utanför vrider sig vår planet
mot ännu en rekordvarm sommar
ljusår av tystnad omger oss
min inbox är full av oläst e-post

Pärmen till Victor von Hellens diktverk "något i tiden håller på att ta slut".
Bild: Schildts & Söderströms förlag

Dikterna i Victor von Hellens debutsamling präglas av en brist - det är något som fattas eller något som gått förlorat.

Här finns en saknad efter något som kan vara ett sammanhang eller en mening med tillvaron:

"(---) vi talar om dagen som gått / om dagen som förbrukats / om dagen som än en gång / varit aningen underväldigande (---)"

Denna känsla av brist kommer till uttryck som en osäkerhet, det är som om diktjaget befinner sig i ett limbo, i ett ingenmansland.

Likt valarna som glider fram "ständigt på randen mellan två världar / mellan djupet och ytan / mellan drömmen och dagen" som det heter i en dikt.

Detta svävande och vaga mittemellantillstånd kan te sig som en begränsning, ett hinder, men möjliggör samtidigt en frihet att röra sig mellan olika motpoler utan att fastna i ett antingen-eller.

Rent tidsmässigt rör sig diktjaget också mellan ett nu och ett då där han vandrar bland möbler och minnen i barndomshemmet, minns hur "en pojke / simmar tyst i en mors minne / genom ett solslitet 90-talsfotografi".

Men återkomsten till en förfluten tid, till barndomens tysta och övergivna rum kan vara smärtfylld - som i en berörande dikt om en syster med ätstörningar som familjen blundar för.

Flerspråkiga dikter

Victor von Hellens skriver om längtan, om ensamhet och om saknad, om en relation som befinner sig "någonstans / mellan himmel och längtan / mellan något och nästan".

Boktiteln till trots finns här en öppning mot en början, en framtid och en yrvaken kärlek.

I våras gav Victor von Hellens och Leo Pahta ut en antologi, Zeitguest, med nio unga finländska poeter där språket var svenska, finska och engelska.

I den antologin ingår också dikter av Victor von Hellens själv - en del av dem återfinns i den nu aktuella samlingen, några i en något annan utformning.

Flerspråkigheten finns också i von Hellens egna texter - i dikterna finns enstaka strofer och meningar på såväl finska som engelska.

något i tiden håller på att ta slut är en diktsamling som präglas av ett visst mått av misströstan, existentiell ångest och uppgivenhet.

Victor von Hellens skriver med ett anslag som ofta är melankoliskt, tankfullt och eftertänksamt med enstaka stråk av lätt ironi eller stillsam humor.

En debut som väcker intresse och ger mersmak.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln