Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter rekordlångt dödläge: Nu kan Belgien få ny regering

Från 2020
Partiledarna Alexander De Croo och Paul Magnette uppvaktade kung Philippe på måndagskvällen. Förhandlingarna om en ny regeringskoalition är på målrakan.
Bildtext Flamländska liberalen Alexander De Croo (t.v.) och vallonska socialisten Paul Magnette (t.h.) uppvaktade kung Philippe under måndagskvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det notoriskt svårregerade Belgien ser ut att få en fungerande regering efter ett närmare 500 dagar långt politiskt dödläge. Den föreslagna koalitionen som består av sju partier går under namnet Vivaldi.

Bryssel

Sedan parlamentsvalet i maj 2019 har de belgiska partierna fört fruktlösa förhandlingar om att bilda en regering.

I praktiken har dödläget i den belgiska politiken pågått sedan december 2018 då det flamländska nationalistpartiet NVA lämnade den dåvarande regeringskoalitionen.

Sedan dess har Belgien styrts av en expeditionsministär under Charles Michel och efterträdaren Sophie Wilmès som tog över som premiärminister då Michel utsågs till ordförande för Europeiska rådet.

Då coronapandemin var ett faktum fick Wilmès ett mandat från en majoritet av parlamentet att leda en krisregering under en begränsad halvårsperiod.

Någon grund för en permanent lösning utgjorde krisregeringen ändå inte.

Färgglad koalition inspireras av Vivaldi

Nu ser det ändå ut att bli ett slut på det utdragna stilleståndet i belgisk politik.

På måndagskvällen uppvaktade den vallonska socialisten Paul Magnette och den flamländska liberalen Alexander De Croo belgarnas kung Philippe i Bryssel.

Duon har ägnat de senaste dagarna åt intensiva förhandlingar om ett program för en ny sjupartikoalition. Bägge förekommer i spekulationerna om vem som ska bli Belgiens nästa premiärminister.

Den planerade koalitionen går under namnet Vivaldi eftersom de medverkande gröna, socialistiska, liberala och kristdemokratiska partiernas färger för tankarna till den berömda kompositionen De fyra årstiderna.

Det kungliga slottet meddelade att förhandlarna kommer att lämna in en slutrapport så snabbt som möjligt.

Vad det här innebär i praktiken är ändå svårt att säga. Enligt tidningen Le Soir måste förhandlarna ännu enas om ett budgetförslag.

Svårregerad federalstat

Belgien är en federalstat där en betydande del av makten är delegerad till de självstyrande regionerna Flandern, Vallonien och Bryssel samt till de språkliga gemenskaperna som ansvarar för utbildnings- och kulturfrågor.

Det är inte enbart de språkliga identiteterna som skiljer åt den flamska och franskspråkiga delen av Belgien.

De politiska partierna är också splittrade i systerpartier som verkar på franska respektive nederländska.

Två kvinnor med munskydd åker rulltrappa vid en metrostation.
Bildtext Många belgier är likgiltiga inför den pågående regeringskrisen.
Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Vidare har de belgiska regionerna också en egen politisk särprägel: i det förmögnare Flandern är högerpartier populära medan vänsterpartierna har ett starkare fotfäste i det ekonomiskt eftersatta Vallonien.

De överlappande politiska strukturerna har i kombination med kravet på en jämn fördelning mellan personer som talar nederländska och franska i regeringen lett till att Belgien blivit notoriskt svårt att styra.

I sviterna av parlamentsvalet år 2010 slog Belgien ett tvivelaktigt världsrekord då regeringsbildningen tog hela 541 dagar.

Nu har det gått 649 dagar sedan Charles Michel lämnade in sin avskedsansökan hos kungen och 491 dagar sedan parlamentsvalet.

Dödläget stoppar viktiga reformer

De återkommande kriserna har gjort många belgare likgiltiga inför det som händer i rikspolitiken.

Ett faktum är att den utdragna regeringskrisen inte i större utsträckning avspeglat sig på människors vardag.

På sikt omöjliggör dödläget ändå genomförandet av mer genomgripande reformer som kräver ett tydligt politiskt mandat.

Två hälsovårdare rullar en sjuk äldre kvinna på en bår mot en ambulans. Det är natt och vårdare är klädda i heltäckande skyddsutrustning.
Bildtext Belgien har drabbats hårt av coronapandemin.
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE

Förutom brådskande åtgärder för att stävja coronakrisen handlar det också om att stärka finansieringen av hälsovården och att höja de lägsta pensionerna.

En reform av skattesystemet, migration och ett utfasande av kärnkraften är andra brännande frågor i den belgiska politiken.

Främlingsfientliga högern tar avstånd

Förutsättningarna att bilda en stabil regering försämras ytterligare av splittringen av de det traditionella politiska fältet.

I likhet med många andra länder har den populistiska ytterhögern också ritat om den politiska kartan i Belgien.

Enligt opinionsmätningarna är separatistiska ytterhögerpartiet Vlaams Belang för tillfället det mest populära partiet i Flandern med ett stöd på ungefär 25 procent.

Tusentals högerextremistiska flamländare demonstrerade i Bryssel på söndagen.
Bildtext Tusentals anhängare av ytterhögerpartiet Vlaams Belang demonstrerade i Bryssel på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tusentals anhängare av Vlaams Belang samlades i Bryssel på söndag för att demonstrera mot den planerade regeringsbasen.

Partiordföranden Tom Van Grieken vill motarbeta det han kallar en antiflamländsk vänsterregering.

Varken Vlaams Belang eller det mer moderata separatistpartiet NVA ingår i den sjupartikoalition som förhandlat om ett regeringsprogram.

Källor: RTBF, VRT, Le Soir

Diskussion om artikeln