Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snabbare och effektivare - vid ÅUCS nya drive-in-coronatestning är det möjligt att göra flera coronatest var femte minut

Från 2020
Uppdaterad 29.09.2020 17:50.
Vid ÅUCS nya drive-in-coronatestning är det möjligt att göra flera coronatest var femte minut - Spela upp på Arenan
Nu finns det drive-in coronatestning i Åbo - Spela upp på Arenan

Det hörs ett hjärtskärande skrik från ett öppet bilfönster, men det tystnar ändå rätt så snabbt. En stund senare hörs ett nytt skrik från en annan bil.

Små barn med influensasymtom reagerar mest på den långa pinnen som sticks in i näsan för ett coronatest. Men det är snabbt över.

Köerna till den nya drive-in-coronatestningen i Åbo universitetscentralsjukhus parkeringshus rör sig likaså snabbt framåt. Den har nu fungerat i cirka två veckor, och har visat sig behövas.

- Just nu är situationen så lugn att det räcker med att vi har tre linjer öppna, och det görs ett coronatest var femte minut vid varje linje, säger överläkare Antti Hakanen, som är chef för laboratorierna vid ÅUCS.

Antti Hakanen, en man med mustasch och grånande skägg, står iklädd en läkarrock i ett parkeringshus.
Bildtext Antti Hakanen ser stora fördelar med att ha coronatestningen under tak i ett parkeringshus.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Beredda på att fyrdubbla testningen i vinter

Man kan nu redan utöka testningen till sex körfiler, om coronasituationen blir värre. Med vintern, då behovet troligen blir större, har man kapacitet att ta tolv körfiler i bruk.

Förutom coronaepidemin vet man nämligen att det i november-mars igen kommer att finnas fler normala höstinfluensor och luftvägssjukdomar.

En gul skylt med texten Walk-in korona, fäst på ett staket vid en coronatestning.
Bildtext Man kan komma till coronatestningen med bil, cykel eller till fots.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Vi såg till exempel i augusti då det på många håll i Finland var en rhinovirusepidemi att behovet av coronatestningar ökade markant, säger Hakanen.

Eftertraktat jobb

ÅUCS rekryterade ny personal för drive-in-coronatestningen, och det var inte svårt att hitta personal.

Sjuksköterskan Mikaela Lahtinen har tidigare jobbat inom cancervården, men anmälde sig gärna till det här jobbet.

- Det är nytt, så det behövs sjukskötare här, och det är massor av patienter som kommer in. Det har varit mycket givande, säger Lahtinen.

Mikaela Lahtinen, en ung dam med det ljusa håret i hästsvans, står iklädd en gul reflexväst framför en blå container där man tar coronaprover.
Bildtext Mikaela Lahtinen trivs med sitt jobb.
Bild: Linus Hoffman/Yle

För att du ska få komma till drive-in-coronatestningen behövs en remiss för laboratorieprov och en bokad tid. Du kan komma till testningen med bil, cykel eller gående, och det är viktigt att du inte ska behöva vänta länge eller stå nära någon annan i kön.

Man blir testad, och man får information om hur man ska gå tillväga efter det, hur man ska hålla sig i karantän och hur man får reda på resultaten av testet.

Containrar i sjukhusets parkeringshus

Det är viktigt att de som gör proven och de som handskas med proven har skyddsutrustning på sig, och Lahtinen är inte rädd för sin egen del.

- Vi har minimal risk att bli smittade på det här arbetet. Det är en större risk att bli smittad i affären eller i bussen. Det gäller att vara försiktig, inte gå i butiken i rusningstid och använda sunt bondförnuft, säger Lahtinen.

En sjukskötare i gul skyddsutrustning, vit skyddsmössa, ansiktsskydd och visir lutar sig in genom ett sidofönster i en vit bil för att ta ett coronatest på en person.
Bildtext Det görs coronatest var femte minut på varje linje.
Bild: Linus Hoffman/Yle

För ÅUCS är det praktiskt att ha drive-in-coronatestningen i containrar i sjukhusets parkeringshus.

- Dels är det en arbetssäkerhetssak. Om det skulle ske en olycka, så är stålcontainrarna säkra. Dessutom är det kort väg till laboratoriet från parkeringshuset, så vi kan snabbt börja analysera proverna, säger Hakanen.

Testningskapaciteten ökar hela tiden

Det görs allt fler coronatest i Finland, och resultaten kommer allt snabbare, för alla sjukvårdsdistrikt har ökat testningskapaciteten.

Just nu kan man i Finland göra och analysera nästan 20 000 test varje dag.

En gul skylt vid infarten till ett parkeringshus informerar om att här finns en driv-in-coronatestning.
Bildtext Tydliga skyltar för den som ska till drive-in-coronatestningen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

I mitten av september (14-20.9.2020) analyserades på en vecka totalt 5 914 coronatester vid ÅUCS, det vill säga i medeltal 845 per dag.

I Egentliga Finland testas personer på drive-in-coronatestningen vid ÅUCS, på kommunernas hälsocentraler och privata läkarstationer. Det har också satts upp tillfälliga coronatestningar i Åbo hamn och på Åbo flygplats.