Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåhotell tar till kreativa lösningar i coronatider - hyr ett hotellrum för distansarbete eller ordna promenadmöte i herrgårdspark

Från 2020
En man i kostym öppnar dörren till ett hotellrum.
Bildtext Vd Juha Mähönen visar runt på Haiko Gård.
Bild: Yle / Mira Bäck

Resebranschen har drabbats hårt av coronaepidemin, och det lär knappast bli så mycket lättare i höst heller. Senast på måndagen skärptes reglerna för resandet.

Avsaknaden särskilt av utländska kunder har fått hotellen att komma på kreativa lösningar för att kunna ha verksamheten i gång. Så också i Borgå.

Hotell Sparre i Borgå ska i höst börja hyra ut hotellrum som arbetsrum åt kunder som jobbar på distans.

- Vi tänkte pröva det igen nu när distansjobbandet ser ut att fortsätta. Det kan säkert emellanåt kännas som att väggarna rasar in över en hemma, och då erbjuder hotellrummet variation och ett lugnt ställe att jobba på, säger Tiina Janhunen som är ägare och direktör.

Hotellrummet kan hyras för dagen till ett förmånligare pris än vad en hotellnatt skulle kosta, och på eftermiddagen bjuds det på kaffe.

En byggnad i grått invid en gata. Vid ingången finns ett runt torn och en skylt med texten Sparre.
Bildtext Hotell Sparre kan bli ett nytt tillhåll för distansarbetare.
Bild: Yle / Mira Bäck

Man testade konceptet på våren, men det var inte så många som hakade på då ännu.

- Vi hade en kund som skrev sin doktorsavhandling här, berättar Janhunen.

Hotellet har också tänkt hyra ut sina lokaler till mindre grupper, till exempel för att ordna fester. Hotellet har en nyss renoverad bastu, och frukostsalen fungerar bra som festplats eller möteslokal.

- Dessutom har vi tänkt ordna kurser i blomsterbindning och vinprovning, men det kan vara lite svårt just nu på grund av regeringens riktlinjer, säger Janhunen.

Även om kunderna förstås varit färre än vanligt har hotellet kunnat hålla öppet under hela coronaepidemin.

- Sommaren var helt bra då resandet blev friare och nu på hösten har vi haft en del stamkunder här, säger Janhunen.

Hon poängterar att man förstås satsar på att följa coronarestriktioner så att kunderna ska kunna känna sig trygga.

Inhemska turister hittar till Haiko

- År 2020 skulle bli ett fenomenalt år och det började bra. Sedan kom coronaepidemin och vi var tvungna att hålla stängt i tre månader för första gången sedan 1966, säger Juha Mähönen som är vd för Haiko gård.

Han tar emot oss i herrgårdshotellets ståtliga reception. Liksom på de flesta andra ställen just nu står desinficeringsmedel framme, och en klisterbild på ytterdörren påminner om att hålla avstånd till andra.

En ljusblå och vit herrgårdsbyggnad. Framför syns träd med orange höstlöv.
Bildtext Haiko Gård välkomnar gäster som vanligt.
Bild: Yle / Mira Bäck

Haiko gård har trots allt klarat coronaepidemin ganska bra. På sommaren var huset fullt, nu på hösten är det lugnare.

- 80 procent av våra kunder är finländare också under normala år. Vi har inte lidit lika mycket som till exempel vissa resecenter i Lappland där alla kunder brukar komma från Asien, säger Mähönen.

En säng i ett hotellrum.
Bildtext Det är oftast inhemska turister som sover här.
Bild: Yle / Mira Bäck

Verksamheten är uppdelad i flera enheter som stöder varandra: Restaurangen och hotellet i den vackra gårdsbyggnaden samt spat och konferenscentret i det nyare huset intill.

- Vi är mycket nöjda med att fritidsresenärer fortfarande hittar hit. På den sidan har vi inte behövt hitta på så mycket nytt, annat än att ta i bruk och följa restriktioner som hindrar spridningen av coronaviruset, säger Mähönen.

Promenadmöte i parken

För hotellets del syns kreativiteten främst i hur man ordnar konferenser och möten.

- Vi har utvecklat de möjligheterna som redan finns, berättar Mähönen.

Kunder som ordnar möten och konferenser vill gärna se till så det går att hålla säkerhetsavstånd. Ett sätt är förstås att bara ha 20 personer på plats i ett konferensrum som rymmer 100.

En man står på en balkong och tittar ut över en trädgård.
Bildtext Haiko Gårds vd Juha Mähönen tittar ut över parken.
Bild: Yle / Mira Bäck

Dessutom har man tagit i bruk olika hybridlösningar. En sådan är att en del av deltagarna är i mötessalen medan resten är med på distans. Konferenscentret ser till så det finns tekniska lösningar att tillgå.

- Dessutom finns det intressanta kuriositeter, såsom promenadmöten. Vi har 15 hektar herrgårdspark där det finns utrymme och fräsch havsluft ifall man vill hålla möte utomhus, säger Mähönen.

Diskussion om artikeln