Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen diskuterar begränsningar för restaurangerna – regionala restriktioner att förvänta

Från 2020
Uppdaterad 29.09.2020 05:19.
Bild inifrån en tom restaurang. Vilmanstrand Amarillo.
Bildtext Statsrådet utlovar en eventuell presskonferens så fort regeringen förhandlat klart på tisdagen.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Regeringen ska i dag tisdag diskutera nya restriktioner som skulle reglera både restaurangernas och nattklubbarnas verksamhet.

Förhandlingarna inleds på Ständerhuset klockan 16.

På agendan står restauranger. Enligt uppgifter ska Social- och hälsovårdsministeriet föreslå för regeringen att nattklubbarnas öppettider förkortas i hela landet för att förhindra smittspridningen.

Dessutom förväntas ministeriet presentera regionala restriktioner för områden där epidemisituationen tagit fart.

Enligt uppgifter till Yle kan det i praktiken innebära begränsningar i restaurangernas öppettider eller kundplatser.

Helsingin Sanomat rapporterade tidigare att regeringen fortfarande tvistar om vilken tid alkoholförsäljningen ska sluta. Inom regeringen har både midnatt och klockan ett på natten lyfts fram som förslag, men regeringen har inte nått någon överenskommelse i frågan.

Samtidigt gör Arbets- och näringsministeriet en bedömning av de ekonomiska konsekvenserna av besluten.

Regeringen arbetar för att hitta en lösning som skapar en balans mellan de ekonomiska effekterna men som också förhindrar spridningen av coronaviruset.

Nuvarande begränsningar inte tillräckliga

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har under de senaste dagarna uttalat sig i offentligheten om att hon kommer att föreslå att begränsningarna skärps.

På fredagen kommenterade Kiuru i en intervju till Yle Uutiset att de nuvarande restriktionerna för restaurangerna inte är tillräckliga då coronaepidemin accelererar.

- Då är dessa nuvarande begränsningar inte längre tillräckliga. Vi kommer att förbereda strängare begränsningar av öppettider, sa Kiuru.

Enligt Kiuru kommer hon inte att föreslå en stängning av restauranger eller nattklubbar just nu, men enligt henne måste man vara förberedd på det ifall läget försämras under kommande månad.

Restriktionerna i restaurangerna för tillfället milda

De restriktioner som gäller i restaurangerna för tillfället gäller till slutet av september, alltså till onsdag.

För tillfället finns det inga begränsningar som gäller öppettider eller antalet kunder, men restaurangerna måste ge instruktioner till kunderna om hur de kan gå till väga för att förhindra smittspridning.

Kunderna måste ha möjlighet att tvätta sina händer och restaurangernas lokaler och ytor måste hållas rena. Det är också på personalens ansvar att se till att upprätthålla ett tillräckligt avstånd mellan kunderna.

Avstånd gäller på evenemang för över 50 personer

Det finns ingen deltagargräns på evenemang för tillfället, men det finns särskilda regler för evenemang med över 50 personer.

Förutsättningen för evenemangen är att tillräckliga säkerhetsavstånd kan garanteras. Det betyder 1–2 meters avstånd bland deltagarna. Deltagarna måste också påminnas om god handhygien och erbjudas möjlighet att tvätta händerna.

Enskilda kommuner kan vid behov fatta beslut om lokala begränsningar.

Skärpta regler för resandet

Reserestriktionerna förändras i rask takt och ses över varje vecka. Det är fritt att resa till Finland endast från länder som haft högst 25 coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

De som reser till Finland från riskländer hamnar i en två veckors frivillig karantän. Dessutom kan hälsovårdsmyndigheterna besluta om tvångskarantän.

För tillfället kan man resa till Finland endast från sju europeiska länder utan att hamna i karantän. De är Cypern, Lettland, Litauen, Liechtenstein, Polen, San Marino och Vatikanen.

Ändringarna i inreserestriktionerna görs utifrån Institutet för hälsa och välfärds expertbedömning.

Rekommendationer för munskydd

I torsdags uppdaterade Institutet för hälsa och välfärd, THL, sina rekommendationer om användningen av munskydd.

Tidigare har rekommendationen gällt kollektivtrafiken, men nu gäller den utöver kollektivtrafiken också allmänna platser inomhus och vid publikevenemang där det inte går att undvika närkontakt.

Under coronaepidemins upptrappningsfas rekommenderar THL alltså användning av munskydd i bland annat gymnasier och yrkesskolor, högskolor, bibliotek, butiker, teater och museer.

Skolorna redo för förändringar

Inom småbarnspedagogiken och i skolorna följer man för tillfället THL:s rekommendationer för närundervisning som senast uppdaterades i augusti.

På daghem och i skolor för blandning av olika klasser och grupper undvikas. Ifall närundervisningen inte kan ordnas på ett säkert sätt kan kommuner fatta beslut om att ordna distansundervisning turvis för olika årskurser.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel Sopu uusista ravintoloiden rajoituksista lähellä, hallitus päättää tiukennuksista huomenna – Tarkista tästä jutusta muut keskeiset koronarajoituksetskriven av Jyrki Hara och Hannu Tikkala.

Diskussion om artikeln