Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Regeringen diskuterar restaurangbegränsningar, Trump och Biden möts i tv-debatt och tre andra nyheter att ha koll på

Från 2020
Ministrarna Matti Vanhanen (till vänster), Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, statsminister Sanna Marin, inrikesminister Maria Ohisalo och Annika Saarikko står på Ständerhusets trappa i Helsingfors.
Bildtext Regeringen diskuterar restaurangbegränsningar i eftermiddag.
Bild: Lehtikuva

Här är fem nyheter att ha koll på denna tisdagsmorgon.

Nattklubbarna måste stänga tidigare?

Regeringen diskuterar begränsningar för restaurangerna i dag med start klockan 16.

Bardisk med kunder.
Bildtext Nattklubbarna måste kanske stänga vid midnatt.
Bild: Mostphotos

På agendan står restauranger. Enligt uppgifter ska social- och hälsovårdsministeriet föreslå till regeringen att nattklubbarnas öppettider förkortas i hela landet för att förhindra smittspridningen.

Dessutom förväntas ministeriet presentera regionala restriktioner för områden där epidemisituationen tagit fart.

Trump och Biden möts i tv-debatt

Sent på tisdagen amerikansk tid möts presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden i den första av tre gemensamma tv-debatter.

Debatten äger rum i Cleveland i Ohio. Endast medier och ett begränsat antal åskådare, mellan 80 och 90 personer, tillåts närvara i debattlokalen för att möjliggöra social distansering. Alla närvarande bör ha testats för covid-19 innan de släpps in.

Däremot väntas en rekordpublik följa med debatten på tv. New York Times förutspår att uppemot 100 miljoner tv-tittare kommer att följa med debatten antingen på tv eller via live stream på webben.

270 000 låntagare har inte kunnat amortera

Bankerna är oroliga för att översköljas av en ny våg låntagare som inte kan betala tillbaka på sina lån.

I somras fanns det över 270 000 låntagare; privatkunder och företag som hade ansökt om att få uppskov med att betala tillbaka på lån, eftersom deras ekonomiska situation förvärrats.

Tre gröna Monopolhus i rad på eurosedlar.
Bildtext Bankerna är rädda för kreditförluster.
Bild: All Over Press

Det är Finans Finland, en branschorganisation för företag inom finanssektorn som har den här statistiken.

De här låntagarna hade nappat på bankernas erbjudande i våras att de kan komma sina låntagare till mötes genom att bevilja upp till åtta månaders amorteringsfrihet.

En miljon döda i covid-19

Över en miljon människor har nu rapporterats ha avlidit i covid-19 i världen, visar Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Den verkliga dödssiffran är sannolikt betydligt högre eftersom sättet att registrera dödsorsaker varierar mellan olika länder.

USA med över 200 000 coronarelaterade dödsfall toppar den dystra statistiken. Brasilien och Indien ligger tvåa respektive trea.

Världen över försöker man nu utveckla ett fungerande vaccin mot covid-19, men Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att det kan dröja ett år innan ett vaccin finns tillgängligt för en bredare allmänhet.

Amning allt vanligare

Allt fler finländska mammor ammar sina barn. Enligt en ny rapport från Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet helammas ungefär sex av tio under en månad gamla spädbarn.

Nästan alla barn får åtminstone till en del bröstmjölk.

Lähikuva vauvasta imetyksessä.
Bildtext Fler barn än förr ammas, och de ammas under en längre tid.
Bild: Nella Nuora / Yle

Av de fyra månader gamla barnen är ungefär hälften helammade, och vid ett års ålder ammas cirka 58 procent fortfarande delvis.

Amning har blivit vanligare sedan 2010 då undersökningen senast gjordes. Andelen helammade fyra månader gamla barn har till exempel ökat med hela 26 procentenheter.

Yngre och lägre utbildade mammor samt mammor som röker ammar fortfarande sina barn i mindre utsträckning än andra. Även ensamstående mammor väljer helamning mer sällan.

Flickor helammas oftare än pojkar.

Dagens väder:

I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland utlovas på sina håll svagt regn. I natt och på morgonen lokalt dimma. Dagens högsta temperatur är 12...16 grader. Nattens lägsta temperatur är 6...12 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland lokalt omkring noll grader.

I Lappland är det mulet och lokalt duggregn samt dimma, i södra och östra Lappland tidvis lokalt något klarare. Dagens högsta temperatur är 8...15 grader. Nattens lägsta temperatur är mest +3...9 grader.