Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Trump och Biden drabbar samman i den första gemensamma tv-debatten under presidentvalskampen - det här behöver du veta

Från 2020
Uppdaterad 29.09.2020 21:45.
Presidentvalet i USA: Den första debatten - Spela upp på Arenan

Sent på tisdagen amerikansk tid möts presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden i den första av tre gemensamma tv-debatter.

Debatten äger rum i Cleveland i Ohio. Endast medier och ett begränsat antal åskådare, mellan 80 och 90 personer, tillåts närvara i debattlokalen för att möjliggöra social distansering. Alla närvarande bör ha testats för covid-19 innan de släpps in.

Däremot väntas en rekordpublik följa med debatten på tv. New York Times förutspår att uppemot 100 miljoner tv-tittare kommer att följa med debatten antingen på tv eller via live stream på webben.

Coronaläget har inneburit att de traditionella kampanjevenemangen lyst med sin frånvaro, vilket kan bidra till ett ökat publikintresse för debatten.

Debatten infaller bara några dagar efter bombavslöjandet som tyder på att Trump under flera år låtit bli att betala federal inkomstskatt i USA - Trump själv bestrider uppgifterna och frågan kommer med säkerhet att dyka upp i tv-debatten.

Sex ämnesområden - Fox-ankaret Chris Wallace är moderator

Debatten leds av den erfarne journalisten och tv-ankaret Chris Wallace från Fox News. Wallace ledde en av tv-debatterna mellan Hillary Clinton och Donald Trump för fyra år sedan. Han uppfattas som en självständig röst på tv-kanalen som i övrigt står nära president Trump.

Wallace har valt ut sex teman för debatten:

  • Trumps och Bidens meriter och kvalifikationer
  • Högsta domstolen
  • Coronakrisen
  • Ekonomin
  • Rasfrågor och våldsamheter i amerikanska städer
  • Presidentvalets legitimitet

Varje punkt ägnas 15 minuter i debatten.

Valet av teman har redan väckt kritik. Ett drygt trettiotal demokratiska senatorer har krävt att klimatkrisen också bör behandlas. Kritiker har också ifrågasatt om rasrelaterade frågor och våldsamheter bör buntas ihop under samma tema.

Det sista temat, som gäller valets legitimitet, föranleds av att president Trumps upprepade gånger vägrat säga att han förbinder sig till ett fredligt maktskifte efter presidentvalet.

Trump och Biden kommer inte att skaka hand inför debatten på grund av coronaläget.

Pressen ligger på Trump

Trump är sittande president men får ses som utmanare i debatten i och med att han ligger omkring 6-7 procentenheter efter Joe Biden i de nationella opinionsmätningarna.

Röstningen har redan börjat i flera delstater och debatterna ses som en av de sista och bästa chanserna för Trump att ännu försöka rubba dynamiken i valrörelsen till sin fördel.

Stängsel utanför debattarenan i Cleveland där Trump och Biden mötes i den första gemensamma tv-debatten 29.9.2020.
Bildtext Strikta säkerhetsarrangemang gäller utanför Case Western Reserve University i Cleveland där Trump och Biden drabbar samman i den första tv-debatten.
Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy

Enligt amerikanska mediekällor har Trump inte ägnat mycket tid åt att förbereda sig explicit för debatten. Trump sägs lita på sin erfarenhet som president och lär ska ha diskuterat vissa detaljer med sina närmaste medarbetare, till exempel med ex-guvernören i New Jersey, Chris Christie.

Trump väntas försöka framhäva sig själv som en tuff och beslutsam ledare, vilket kampanjen hoppas ska övertyga väljare i vissa viktiga vågmästardelstater.

Troligen kommer Trump också att försöka handplocka vissa detaljer från Bidens långa bakgrund som senator och framställa dem i negativ dager samt måla upp en hotbild om ett “socialistiskt USA” som väntar ifall Biden vinner valet.

Det kommer att vara orättvist, det tvivlar jag inte på.

― Donald Trump

Trump har också påstått att moderatorn Chris Wallace inte kommer att behandla kandidaterna rättvist.

- Chris är bra men jag är redo att slå vad om att han inte vill ställa Biden tuffa frågor. Han kommer att ställa mig tuffa frågor och det kommer att vara orättvist, det tvivlar jag inte på, sade Trump nyligen men tillade att han har “stor respekt” för Wallace.

Trumps kommentarer har tolkats som ett försök att tona ner förväntningarna på honom själv.

Samtidigt har Trump i flera månader försökt porträttera Joe Biden som en förvirrad åldring som tappat sin mentala skärpa. Vissa bedömare har sett som ett strategiskt misstag, som kan bidra till att Biden har lättare att överträffa förhandsförväntningarna i publikens ögon.

En intressant fråga är om Trump kommer att dra in Bidens familj i debatten - till exempel sonen Hunter Biden vars affärer i Ukraina och Kina fick uppmärksamhet under riskrättsutredningen mot Donald Trump.

Republikanerna och Trump försökte framställa Hunter Bidens styrelseuppdrag i det ukrainska bolaget Burisma - medan pappan Joe Biden var vicepresident - som ett tecken på korruption, trots att det hittills inte förekommit bevis på att Hunter Biden skulle ha gjort sig skyldig till olagligheter.

Joe Biden förbereder sig på traditionellt vis - väntas betona Trumps misslyckande med coronahanteringen

Joe Bidens kampanj har försökt tona ner betydelsen av debatten, vilket också kan ses som ett valstrategiskt drag i och med att Biden fortsättningsvis har en klar ledning i opinionsmätningarna.

Enligt uppgifter har Biden dagligen i flera veckors tid förberett sig för debatten tillsammans med en liten grupp rådgivare och medarbetare.

Bidens kampanj har försökt framställa presidentvalet som en omröstning om Trumps ledarskap under coronakrisen, som i skrivande stund kostat över 200 000 amerikaner livet.

Samma budskap torde framhävas av Biden i debatten, där han troligtvis kommer att betona att Trumps coronahantering och trotsiga attityd till experter i sig representerar ett gigantiskt misslyckande som diskvalificerar Trump som president.

Det färska avslöjandet om Trumps skatter erbjuder också Biden en saftig möjlighet att angripa Trump. Biden kommer troligen att framställa nyheten som ytterligare ett bevis på att Trump är allt annat än en försvarare av gemene mans intressen - en bild som presidenten gärna själv odlat.

Bidenkampanjen har redan fångat upp temat och lanserat en “skattemaskin’ på sin webbplats, som låter besökarna jämföra sin egen skattebörda mot det som Trump enligt New York Times uppgifter betalat i inkomstskatt.

Riskfaktor för Biden - att hamna på defensiven och fumla i sina svar?

Under tiotalet debatter i demokraternas primärval hade Biden stundvis uppenbara problem att formulera ett tydligt budskap och hans svar tenderar ibland att gå in på sidospår.

Biden rapporteras själv ha klagat för sina medarbetare över att det är omöjligt att debattera med så många kandidater - upp till ett tiotal under demokraternas primärval - på scenen samtidigt.

- Om man har en debatt med fem deltagare så vore det kanske möjligt att få något sagt, sade Biden inför en grupp kampanjdonatorer i Hollywood förra hösten.

Biden ansågs ha gjort bättre ifrån sig i den första och enda debatten där han ställdes mot sin främsta primärvalsmotståndare, senatorn Bernie Sanders.

Hur hanterar man en serielögnare?

Men debatten medför också vissa risker för Biden.

Trump tendens att bjuda på överdrifter, osanningar och hätska verbala påhopp gör honom till en oförutsägbar debattmotståndare.

Bidens medarbetare lär ha varnat sin kandidat för att inte tappa fattningen eller framstå som överrumplad om Trump försöker “skapa ett spektakel” av debatten.

David Axelrod, tidigare chefsstrateg för president Barack Obama, formulerar Bidens utmaning i debatten genom några frågor.

- Hur hanterar man en serielögnare? Hur konfronterar man provokationer? Hur undviker man att dyka ner i varje kaninhål som inte leder någonstans?

Experter: debatternas betydelse för valresultatet ofta litet

Hur stor inverkan har tv-debatterna mellan kandidaterna på själva valresultatet? Väldigt liten, om man får tro forskare.

Efter 1960, året då den första tv-sända presidentvalsdebatten gick av stapeln i USA, har kandidaternas opinionsstöd förblivit nästan oförändrat mellan två veckor innan den första debatten fram till två veckor efter den sista tv-debatten under ett presidentvalsår.

Det skriver tidningen Economist och hänvisar till forskning av två statsvetare, Robert Erikson och Cristopher Wlezien.

Debattarenan i Cleveland färdigställs av arbetare.
Bildtext Arbetet med att bygga upp debattarenan vid Case Western Reserve University i Cleveland börjar vara klart.
Bild: AFP / Lehtikuva

Debatterna fällde inte heller avgörandet för fyra år sedan, då Hillary Clinton och Donald Trump möttes i presidentvalet.

En förklaring är att kandidaterna redan är välkända för publiken när den första debatten äger rum, och utrymmet för stora fluktuationer i väljarstödet är begränsat.

Andra faktorer som talar för att debatterna i år kan vara av mindre betydelse är att de flesta väljare redan fattat sitt beslut om vem de röstar på. Den politiska tudelningen är stark i dagens USA och enligt flera mätningar är det bara omkring 5-6 procent av väljarkåren som ännu tvekar.

Hur debatterna påverkar årets presidentval - som på många sätt sker under extraordinära omständigheter - återstår att se.

Slutspurten i presidentvalet inleds på tisdag kväll i Ohio.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
I det senaste avsnittet handlar det om vad som händer om Trump inte accepterar valresultatet, i de tidigare delarna om vad som är typiskt för Biden och Trump

Det här händer om Trump inte godkänner valresultatet - Spela upp på Arenan

Källor: New York Times, Politico, NPR, Axios, The Economist.

Graf som visar att Biden har en knapp ledning över Trump i nationella opinionsmätningar.