Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blytungt slut i slutspelsbubblan för Dallas finländare – skyttekungen tryckte in segermålet när Tampa Bay säkrade klubbens andra titel genom tiderna

Från 2020
Uppdaterad 29.09.2020 08:39.
Tampa Bay med Stanley Cup-bucklan.
Bildtext Tampa Bays spelare firar efter slutsignalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stanley Cup-bucklan åker söderut. Slutspelsfavoriten Tampa Bay Lightning höll för trycket och slog Dallas. Stjärnorna avgjorde – och svensken Victor Hedman blev vald till slutspelets mest värdefulla spelare. "Det kommer att ta månader eller mer för att det här ska sjunka in", säger MVP-backen.

Två månader i slutspelsbubblan är över.

I det sjätte mötet i finalserien mellan Tampa Bay Lightning och Dallas Stars stängdes den långa, speciella säsongen. Och visst är det Tampa Bay som står på täppan.

Tampa slog Dallas med 2–0 i nattens match och säkrade klubbens andra Stanley Cup-titel genom tiderna – den första sedan 2004.

Efter den helt oväntade förlusten mot Columbus i början av förra slutspelet tog Tampa verkligen revansch nu.

– Vi tror på oss själva och har bara tänkt på nästa match. Jag kan inte vara mer stolt över mina lagkamrater, säger Brayden Point i Viasats tv-sändning.

– Den sista perioden var den längsta i mitt liv. Jag har inte ord … Det är så mycket känslor just nu, säger Victor Hedman.

För de fyra finländska finalspelarna blev upplösningen bitter. Roope Hintz kom inte ens till spel på grund av sin skada – trion Miro Heiskanen, Esa Lindell och Joel Kiviranta tvingades avsluta slutspelet som förlorare.

Hedman blev MVP

Efter två raka förlängningsmatcher – där Dallas lyckades förlänga finalserien efter Corey Perrys segermål senast – var det Tampa som startade final sex bäst.

I mitten av den första perioden tryckte slutspelets målkung Brayden Point in 1–0 i powerplay. Lagets två andra superstjärnor Nikita Kutjerov och Victor Hedman spelade fram till målet – fullträffen som till slut också blev avgörande.

Kutjerov vann slutspelets poängliga, men det var Victor Hedman som blev slutspelets MVP. Backen fick ta emot Conn Smythe Trophy som tredje svensk genom tiderna.

De två tidigare svenska Conn Smythe-vinnarna är Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg.

Ingen utdelning

I mitten av den andra perioden fick Tampa det välbehövliga försprånget. Blake Coleman avslutade en snabb spelvändning, som Pat Maroon startade genom att stoppa ett uppspel från Dallas på volley, och satte 2–0.

Under andra halvan av den tredje perioden satte Dallas in en sista växel för att hitta en reducering, men känslan var att tanken var tom.

När det inte blev mål eller ens jättefarligt då Joel Kiviranta ordnade en Tampa-utvisning i slutminuterna var det kört.

Andrej Vasilevskij höll nollan i säsongens sista match, Tampa höll undan och samlades i en stor, blåvit segerhög vid det egna målet när slutsignalen gick.

– Det är en dröm som uppfylls och det vi har gjort här i bubblan är otroligt. Det har varit så speciellt att vara i en bubbla i 80 dagar, men vi har varit bestämda att gå hela vägen och har vår spelstil. Jag är så glad att stå här, säger Hedman.

Två månader av slutspelsishockey i en bubbla är slut – och efter att ha varit en stor titelfavorit ända sedan finalförlusten mot Chicago 2015 är det Tampa Bay Lightning som står kvar som Stanley Cup-mästare.

– Det här betyder så mycket för hela staden. Det kommer att ta månader eller mer för att det här ska sjunka in, säger Hedman.

Till slut var det Tampas lagkapten Steven Stamkos, som inte spelade mer än några minuter i slutspelet, som höjde pokalen mot taket i hallen i Edmonton.

– De sex senaste veckorna har varit känslosamma. Det har varit tufft för mig. Jag vill tacka min familj och hela den här klubben, säger Stamkos.

NHL-slutspelet, final 6/7:

Dallas Stars–Tampa Bay Lightning 0–2 (0–1, 0–1, 0–0)
DAL Miro Heiskanen 0+0, +/- 0, 26.25
DAL Joel Kiviranta 0+0, +/- 0, 14.05
DAL Esa Lindell 0+0, -1, 21.04

Tampa Bay mästare med 4–2 i matcher.

Tio senaste Stanley Cup-mästarna

2020: Tampa Bay Lightning
2019: St. Louis Blues
2018: Washington Capitals
2017: Pittsburgh Penguins
2016: Pittsburgh Penguins
2015: Chicago Blackhawks
2014: Los Angeles Kings
2013: Chicago Blackhawks
2012: Los Angeles Kings
2011: Boston Bruins

Diskussion om artikeln