Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över en miljon människor i världen har nu avlidit i covid-19 - i september är det 5 400 döda per dygn

Från 2020
Uppdaterad 29.09.2020 17:58.
En polis i El Salvadors huvudstad San Salvador vid nygrävda gravar för pandemioffer. Bilden är tagen den 27 juli.
Bildtext En polis i El Salvadors huvudstad San Salvador vid nygrävda gravar för pandemioffer. Bilden är tagen den 27 juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mer än en miljon människor i världen rapporteras nu ha avlidit i covid-19. USA, Brasilien och Indien står för nästan hälften av de rapporterade dödsfallen. Den verkliga dödssiffran är sannolikt ännu högre.

Knappt tio månader efter att de första nyheterna om det nya coronaviruset började sippra ut från Wuhan i Kina har man alltså registrerat över en miljon avlidna i covid-19. Det enligt både Johns Hopkins-universitetets och nyhetsbyrån Reuters beräkningar.

Eftersom olika länder har olika sätt att registrera dödsfall och dödsorsaker är den verkliga dödssiffran sannolikt betydligt högre än så.

USA toppar den dystra statistiken med över 205 000 dödsfall i skrivande stund. Brasilien ligger tvåa med drygt 142 000 döda och Indien trea med över 94 000 coronarelaterade dödsfall.

Tillsammans står de här tre länderna för nästan 45 procent av de registrerade dödsfallen i världen, medan Latinamerika står för en tredjedel av det totala antalet döda.

Människor i ett slumområde i Hyderabad, Indien, testades för covid-19 för en vecka sedan.
Bildtext Människor i ett slumområde i Hyderabad, Indien, testades för covid-19 för en vecka sedan. I relation till folkmängden är den officiella dödssiffran i Indien inte väldigt hög.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utgående från officiella dödssiffror har nyhetsbyrån Reuters räknat ut att över 5 400 människor har dött i covid-19 per dygn nu i september. Det vill säga 226 personer per timme, en person var 16:e sekund.

Antalet nya smittade per dag stiger just nu mest i Indien och Indien väntas gå förbi USA i antalet smittade i år.

Men trots det är antalet avlidna i Indien lägre än i exempelvis USA, Storbritannien och Brasilien om man sätter den officiella dödssiffran i relation till folkmängden.

120 miljoner snabbtester till låg- och medelinkomstländer

Det pågår ett febrilt arbete världen över för att utveckla ett fungerande vaccin mot covid-19.

Enligt BBC finns det ungefär 240 potentiella vaccin som är under arbete. Ett 40-tal av dem är inne i den kliniska prövningsfasen där tusentals människor deltar i tester och nio av vaccinkandidaterna är inne i slutfasen av testningen.

Ändå har Världshälsoorganisationen (WHO) varnat för att det förmodligen dröjer till mitten av nästa år innan ett någorlunda effektivt vaccin finns tillgängligt för en bredare allmänhet. Då kan dödssiffran redan ha stigit till två miljoner.

Dessutom har WHO varnat för att ett vaccin inte löser hela krisen, utan vi får vänja oss att leva med viruset.

På måndagen kunde WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus ändå presentera en god nyhet.

WHO har slutit avtal med Bill och Melinda Gates stiftelse och två testtillverkare för att möjliggöra distribueringen av 120 miljoner snabbtester för covid-19 till låg- och medelinkomstländer.

Enligt Tedros ska testet ge tillförlitligt resultat inom 15-30 minuter och kostar dessutom högst fem dollar per test.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Rättelse 29.9.2020 klockan 17.57: "Det vill säga 226 personer per dygn" ändrat till "Det vill säga 226 personer per timme".

Diskussion om artikeln