Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarna i finländska finallaget Dallas förkrossade – ryska succémålvakten: "Det finns inga känslor i kroppen nu"

Från 2020
Dallas Stars släpper in mål.
Bildtext Brayden Point satte 1–0 i den första perioden – målet som till slut avgjorde hela finalserien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tränaren medger att bränslet var slut. Spelarna är knäckta. Dallas Stars tvingas vänta ett tag till på en efterlängtad Stanley Cup-titel. "Det här gör verkligen ont", säger svensken John Klingberg.

Dallas Stars gjorde ett makalöst Stanley Cup-slutspel och knäckte favoriterna Colorado Avalanche och Vegas Golden Knights.

I finalserien mot Tampa Bay tog det stopp. Natten mot tisdag finsk tid säkrade Tampa titeln efter en 2–0-seger – och känslorna i det "finländska" finallaget var tunga.

– Det är tufft just nu, medger stjärnan Tyler Seguin.

Varken han eller någon annan av Dallas garvade veteraner kunde kånka laget över mållinjen. Bränslet tog slut efter ett slutspel som har kramat musten ur Dallas.

– Fanns det bensin kvar i tanken i kväll? Nej, det gjorde inte det, säger tränaren Rick Bowness.

Inga poäng från stjärnorna

Bowness har ett långt förflutet som assisterande tränare i Tampa Bay. Han kramade om motståndarna och gratulerade dem.

Sedan var Bowness öppen med att Dallas hade bränt sitt bästa krut.

– Alla som någon gång har vunnit Stanley Cup kommer att säga att man måste ha tur och vara skadefri. Jag är stolt över mina spelare. De gav precis allt som de mäktade med.

Dallas har saknat tunga pjäser i slutspelet (bland annat stjärnmålvakten Ben Bishop), men å andra sidan genomförde mästarlaget Tampa så gott som hela slutspelet utan sin kapten Steven Stamkos.

Dallas saknade mer än något annat poäng från sina största stjärnor Jamie Benn, Tyler Seguin och Aleksandr Radulov. Att laget lyckades göra ett enda mål i powerplay i finalserien säger en hel del.

– Vi var två segrar från titeln. Vi gav verkligen allt. Nyckelspelare gick sönder, vi slet på. Jag är stolt över det som vi har presterat. Vi är som bröder, säger svenske backen John Klingberg enligt NHL:s webbplats.

"Finns inga känslor"

Precis som Tampa var Dallas på jakt efter klubbens andra titel genom tiderna. Texaslaget har väntat sedan 1999 på en ny fullträff.

De tvingas vänta lite till åtminstone. I intervjuerna efter slutsignalen var tongångarna precis så besvikna som man kan förvänta sig.

– Det här gör verkligen ont. Det är en dröm att spela på den största hockeyscenen i världen – och sen förlorar man. Då smärtar det, säger Klingberg.

– Det finns inga känslor i kroppen just nu. Vi höll ihop och spelade för varandra, men nu finns inget kvar, säger succémålvakten Anton Khudobin.

– Vi spelade väldigt bra i bubblan. Då är det tufft, säger Jamie Benn.

Presskonferensen med Benn säger allt om besvikelsen i Dallas. Benns pauser mellan svaren var långa och själva svaren var dessutom väldigt korta. Se Benns svar i tweeten nedanför.

Heiskanen trea i poängligan

Och efter en finalförlust väntade Dallas-truppen bara på att få åka hem. Efter över två månader i en bubbla längtade de efter att få träffa sina familjer igen.

– Livet i bubblan sög, säger Seguin.

– Det har varit tufft att leva så här i nio veckor, men det har bara gällt att fokusera på nästa matchserie. När man gör upp om Stanley Cup-titeln spelar det ingen roll var du är. På så sätt har det varit värt det, säger Bowness.

I mästarlaget Tampa Bay finns inga finländare – och det betyder att ingen finländare har lyft bucklan de tre senaste gångerna.

Hos Dallas har flera finländare däremot varit framträdande. Roope Hintz kunde inte spela i den sista matchen på grund av skada. Joel Kiviranta, Esa Lindell och Miro Heiskanen fanns med på isen.

Heiskanen avslutade sitt magnifika slutspel med att spela mest av alla i den sjätte finalmatchen. Heiskanen stannade på 6+20=26 poäng i slutspelet och blev trea i poängligan – bara slagen av Tampas två anfallsstjärnor Nikita Kutjerov (34 poäng) och Brayden Point (33 poäng).

Källor: NHL.com, ESPN, AP.

Diskussion om artikeln