Amnesty stoppar all verksamhet i Indien - anklagar regeringen för häxjakt
Människorättsorganisationen Amnesty International stoppar all verksamhet i Indien på grund av påtryckningar från premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska regering. Amnesty klagar över att regeringen har fryst organisationens bankkonton, vilket har lett till att man har varit tvungen att permittera anställda.
Amnesty anklagar Narendra Modis regering för häxjakt på människorättsorganisationer och medborgaraktivister som är kritiska mot regeringens människorättspolitik.
Organisationen har under den senaste tiden bland annat fäst uppmärksamhet vid misstänkta människorättsbrott mot muslimer i den nordliga delstaten Jammu och Kashmir.
Amnesty har också tagit upp polisvåldet mot fredliga demonstranter i Delhi och andra storstäder. Amnesty och andra grupper anklagar polisen för delaktighet i kravallerna i Delhi där minst 50 människor har dödats, de flesta av dem muslimer.
- Det här är det senaste i regeringens oavbrutna häxjakt på människorättsorganisationer som bygger på ogrundade anklagelser, säger Amnesty i ett uttalande.
Amnesty säger att regeringen fryste organisationens bankkonton den 10 september som hämnd för den kritiska rapporteringen om misstänkta människorättsbrott.
Människorättsaktivister klagar över att den hindunationalistiska regeringen undergräver Indiens demokratiska och sekulära grundlag och att landets 170 miljoner muslimer lider mest av det.
Den förre utrikesministern och nuvarande parlamentsledamoten Shashi Tharoor säger att det är ett hårt slag att Amnesty tvingas avbryta sin verksamhet.
- Indiens status som en liberal demokrati med fria institutioner så som medier och medborgarorganisationer har bidragit till landets mjuka inflytande i världen. Åtgärder som denna undergräver vårt anseende som en demokrati, skrev Tharoor på Twitter.
Amnesty anklagar regeringen och Indiens federala polis för att ha satt upp organisationen som måltavla under de senaste två åren.
- De ständiga trakasserierna är ett resultat av våra entydiga krav på transparens inom administrationen, så som nu senast New Delhi polisens och regeringens människorättsbrott under kravallerna i Delhi och i Jammu och Kashmir, säger Avinash Kumar, som är Amnestys verkställande direktör i Indien.
- Syftet med denna senaste attack mot en rörelse som endast har höjt rösten mot orättvisor, är att tysta avvikande åsikter, anser Kumar.
Han understryker att över fyra miljoner indier har stött Amnesty medan 100 000 har get penningbidrag.
Amnesty är inte den enda måltavlan utan regeringen har skärpt övervakningen av många andra obundna medborgarorganisationer. Förra veckan infördes nya regler för hur sådana organisationer kan ta emot bistånd från utlandet.
Källor: Reuters, AFP