Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Burleskdans lär dig att inte ta dig själv för på stort allvar - Ulrika Bachér i Ingå är pionjär inom burlesk i Finland

Från 2020
Ingåbon Ulrika Bachér startade den första burleskskolan i Finland - Spela upp på Arenan

Ulrika Bachér i Täkter, Ingå, är pionjär inom burlesk i Finland. Hon hakade på den våg som svepte över världen för 20 år sedan och har öppnat den första burleskskolan i Finland.

Då Ulrika Bachér pratar om sitt heltidsjobb, så skiljer hon mellan burlesk och burleskdans.

Burleskdans är motion och en hobby i till exempel en gymnastiksal och utan publik. Då koncentrerar sig deltagarna på själva dansen. Burlesk är däremot underhållning och scenkonst för en publik.

Ulrika Bachér.
Bildtext Ulrika Bachér i Täkter i Ingå arbetar med burlesk och burleskdans som man förknippar med shower och underhållning. Men det är även motion och en hobby för många.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ulrika Bachér är en pionjär i Finland då det gäller burlesk. En ny våg av burlesk svepte över världen i början av 2000-talet och då hoppade Bachér och en handfull andra intresserade på tåget.

Bachér har startat den första burleskskolan i Finland tillsammans med Ruska Schönberg, den finns på Drumsö i Helsingfors. Dessutom leder hon kurser på Raseborgs kulturinstitut.

Motion med fokus på dans

Ulrika Bachér beskriver burleskdans som en motionsform där man fokuserar på dansen. Det finns inte en genre som heter burleskdans, utan det är en ganska bred form av dans.

- Man kan kombinera många stilar, så som jazz, modern dans eller orientalisk dans. Det finns däremot vissa rörelser som är typiska för burleskdansen: man använder så mycket av kroppen som möjligt, förklarar Ulrika Bachér.

- Man överdriver kroppens linjer och former genom höftrörelser och genom att röra på övre kroppen.

Starka muskler under ett mjukt lager

Den här motionsformen känns mest i mellangärdets muskler.

- Vi sitter mycket och petar på våra mobiltelefoner vilket ger dålig hållning. I burleskdans rör vi på ryggen och höfterna, där vi hämtar rörelser inifrån kroppens djupa muskler, så det är bra för hållningen och ryggen.

- Huvudsaken är att du rör dig mycket och överdriver linjerna då du dansar. Inom burlesk och burleskdans ser folk olika ut och dansarna är i alla åldrar.

Jag håller formerna mjuka eftersom jag tycker om choklad och vin

Ulrika Bachér

Ulrika Bachér har starka magmuskler tack vare burleskdansen.

- De finns under ett mjukt skydd. Man blir stark i kroppen då man sysslar med burlesk, men jag håller formerna mjuka eftersom jag tycker om choklad och vin.

Från gymnastikkläder till glamour och fest

Till burleskdansen kan man komma klädd i vanliga gymnastikkläder, men det är bra att de är figurnära så man ser sin kropp, säger Bachér.

Ibland kan eleverna i motionsgruppen uppträda och då är de lite uppiffade med blommor i håret eller en glittrig scarf kring höften.

Ulrika Bachér.
Bildtext Man kan använda nästan vilken sorts musik som helst till burleskdans, säger Ulrika Bachér. För det mesta förknippas burlesk med till exempel smooth jazz.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

På scenen är det frågan om glamour, fest och mycket fantasi.

- Det är mycket överdrivet på scenen. Vi leker med både yta och innehåll i burlesk.

Acceptera och älska din kropp

Burleskdans som hobby ger en bättre kroppsförmåga, säger Ulrika Bachér.

- För en del handlar det om att lära sig acceptera sin kropp, för andra att gå vidare och älska sin kropp. Du lär känna din kropps former bättre eftersom burleskdans innebär att man har glimten i ögat, och du lär dig att inte ta dig själv på för stort allvar.

Somliga kan bli chockade efter en lektion och säga att där var en tant med läppstift och långa naglar

Ulrika Bachér

Burlesk på scenen är däremot fullt allvar, förklarar Ulrika Bachér, men i burleskdans ska man förhålla sig till sig själv med självironi.

- Jag brukar ha folk att knåda sin burleskbulle, och om man inte har det kring magen så smeker man sin hud.

En del har lätt att acceptera och älska sin kropp, medan det inte är så lätt för andra.

- Somliga kan bli chockade efter en lektion och säga att där var en tant med läppstift och långa naglar som satte mig att klämma på min rumpa, andra säger att det var fantastiskt. Oftast är det ändå något som släpper inom deltagarna.

- Även om burleskdans är motion, så är den undersökande biten av sig själv viktig.

“Fantastiskt att se hur folk utvecklas”

Burlesk är ett heltidsjobb för Ulrika Bachér, som även uppträder vid sidan av skolan och kurserna i Raseborgs medborgarinstitut.

Vad ger burlesk dig?

- Burlesk innebär att jag kan kombinera det jag är intresserad av: musik, teater och mode. Jag har alltid varit en teaterapa och tycker om att stå framför folk, och sättet att röra sig i burlesk är roligt. I undervisningen är det fantastiskt att se hur folk utvecklas och se glädjen de känner då de hittar sig själva.

Ulrika Bachér från Täkter i Ingå berättar om burleskdans

12:55

Diskussion om artikeln