Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaviruset stoppar inte självständighetsfirandet – men slottsbalen firas på ett nytt sätt

Från 2020
Uppdaterad 29.09.2020 14:32.
President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio dansar på slottsbalen 2019.
Bildtext I år lär president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio ha mer utrymme att dansa.
Bild: Jarno Kuusinen / Compicd/All Over Press

Inte ens en pandemi kan sätta stopp för självständighetsfirandet, men årets fest på slottet blir inte vad vi är vana vid.

Det blir ingen traditionell självständighetsmottagning i år. I stället bjuder republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio alla finländare att fira självständighetsdagen tillsammans via skärmen.

I Yles direktsändning den 6 december kan publiken följa med hur självständighetsdagen firas på såväl slottet som på olika håll i Finland. Under kvällen bjuds det på kultur, tillbakablickar och publikens hälsningar.

– Vi vill försäkra oss om att Yle också i dessa exceptionella tider bjuder finländarna på en fin, gemensam upplevelse och att Finland får sin välförtjänta festdag, säger Panu Pokkinen, direktör på enheten Sport och evenemang på Yle.

Direktsändningen är tvåspråkig och sänds på Yle TV1. Närmare information om innehållet och arrangemangen kommer i november. Yle följer med coronaläget då produktionen planeras.

Fest på slottet hör till de mest populära tv-programmen i Finland. I fjol hade programmet i medeltal 2,28 miljoner tittare.

Diskussion om artikeln