Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konkurrens- och konsumentverket säger nej till fusion av Mehiläinen och Pihlajalinna

Från 2020
Uppdaterad 29.09.2020 16:17.
Mehiläisen drive-in koronatestauspiste.
Bildtext Mehiläinen vill köpa Pihlajalinna, men det tycker inte KKV låter som en bra idé.
Bild: Antti Eintola / Yle

Konkurrens- och konsumentverket godkänner inte att vårdföretaget Mehiläinen köper Pihlajalinna. Motiveringen är att fusionen i alltför hög grad skulle minska konkurrensen på vårdmarknaden.

Enligt Konkurrens- och konsumentverkets bedömning skulle sammanslagningen innebära att det bara skulle finnas två nationella vårdföretag på marknaden: Mehiläinen och Terveystalo.

KKV bedömer att det här sannolikt skulle leda till en betydande höjning av priserna.

Marknadsdomstolen måste fatta beslut i frågan inom tre månader efter att Konkurrens- och konsumentverket gett sin bedömning – alltså senast den 29 december.

Det är ovanligt att KKV ger rött ljus till företagsfusioner. Myndigheten uppger själv att det här är den femte gången det händer sedan 1998 då övervakningen av företagsaffärer inleddes.

Den aktuella utredningen är den mest omfattande i Konkurrens- och konsumentverkets historia. I juni beviljade marknadsdomstolen KKV tilläggstid för att färdigställa bedömningen.

"Förvånande" och "beklagligt"

Pihlajalinnas vd Joni Aaltonen tycker att KKV:s bedömning är förvånande. Enligt honom hade båda företagen utrett konkurrensfrågan innan de skrev under avtalet.

– Vi förbinder oss fortsättningsvis till fusionsavtalet, men förbereder oss på alla alternativ, säger Aaltonen i ett pressmeddelande.

Mehiläinens vd Janne-Olli Järvenpää anser att KKV:s bedömning är beklaglig. Han menar att företaget i sin egen utredning tagit i beaktande alla de orosmoment som KKV lagt fram.

– Nu får vi bekanta oss med i detaljerna i KKV:s bedömning och sedan bestämmer vi tillsammans med Pihlajalinna hur vi går vidare, säger Järvenpää i ett pressmeddelande.

Mehiläinen och Pihlajalinna tecknade ett fusionsavtal i november i fjol. Affären skulle kosta Mehiläinen 362 miljoner euro.

Diskussion om artikeln