Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kari Kettunen en av arkitekterna bakom Tampa Bays guldbygge – knöt Victor Hedman och Nikita Kutjerov till klubben: "Man måste jobba hårt och vara flitig"

Från 2020
Victor Hedman får priset som slutspelets bästa spelare.
Bildtext Kari Kettunen hade ett finger med i spelet då Victor Hedman, som här får priset som slutspelets värdefullaste spelare, reserverades av Tampa Bay sommaren 2009.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hockeyscouten Kari Kettunen har jobbat för NHL-klubben Tampa Bay i 22 år och har fått fira Stanley Cup två gånger. I år var han tvungen att följa slutspelet hemma i tv-soffan och firade därefter med ett simhallsbesök. Nu väntar NHL-draften som arrangeras om en vecka. Det är vårt jobb, låt spelarna fira, säger Kettunen.

Under de nio senaste NHL-säsongerna har endast tre finländska spelare fått lyfta segerbucklan. Säsongen 2014–15 representerade Teuvo Teräväinen och Kimmo Timonen Chicago, som besegrade Tampa Bay med 4–2 i finalserien. Därefter knep Olli Määttä två raka segrar med sin klubb Pittsburgh.

Trots att Tampa Bay under många år har varit ett topplag i NHL har laget inte riktigt fått till det i slutspelet. I år gick det ändå vägen: 4–1 mot Columbus, 4–1 mot Boston, 4–2 mot New York Islanders och slutligen 4–2 mot Dallas.

En av arkitekterna bakom laget är finländare. Spelarscouten Kari Kettunen har jobbat för Tampa Bay i 22 år och varit med om att knyta många stjärnor till klubben.

– Jag får skatta mig lycklig som har fått jobba så länge i samma organisation. Det är ingen självklarhet. Man måste jobba hårt och vara flitig, säger Kettunen till Yle Urheilu

Spelarscouten Kari Kettunen.
Bildtext Arkivbild på Kari Kettunen.
Bild: Blues

Under normala omständigheter skulle Kettunen ha följt finalserien på plats i USA men på grund av coronapandemin fick han nöja sig med obekväma sändningstider och en tv-soffa hemma i Esbo.

– Man är inte ung längre. Det är inte så lätt att se matcherna om nätterna. Den här gången var det ändå värt det.

Tre av mästarlagets stora stjärnor spelade i Europa då de reserverades och är av förståeliga skäl välbekanta för Kettunen. Han kallar dem för special players, speciella spelare.

– Victor Hedman är en sådan, även om han reserverades tidigt och många förstås trodde att han skulle bli något särskilt.

– Det samma insåg alla inte om Nikita Kutjerov. Han reserverades som 58:e spelare. Men han blev i allra högsta grad en special player, säger Kettunen om slutspelets poängligavinnare.

SpelareNummer / år
Victor Hedman (MODO, SHL)#2 (2009)
Nikita Kutjerov (CSKA Moskva, KHL)#58 (2011)
Andrej Vasilevskij (Tolpar Ufa, MHL)#19 (2012)

Stanley Cup-bucklan är Tampa Bays andra. Säsongen 2003–04 vann klubben sitt första mästerskap och redan då fanns Kettunen i organisationen. Några i segerlaget var med för fem år sedan då Chicago vann finalserien.

– Redan då var Hedman, Kutjerov, Ondrej Palat, Alex Killorn ordinarie. Andrej Vasilevskij fick som ung målvakt testa på hetluften. Men först nu var laget redo att vinna, säger Kettunen.

Utmanande lönepussel

Tampa Bays stomme har varit rätt intakt i många år. Till nästa säsong lär det ändå bli märkbara förändringar.

Laget har åtta tomma platser i laguppställningen att fylla, men endast fem miljoner att spendera då lönetaket undantagsvis ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Bland spelarna som behöver nya kontrakt finns Anthony Cirelli, Michail Sergatjov och Erik Cernak, som hittills har spelat på förmånliga nykomlingskontrakt.

Kettunen inser att det kan bli stora förändringar nu.

– I bubblan hade laget spelare som fick spela sparsamt eller inte alls. Om laget tvingas till förändringar så tror jag att de kan spela i NHL nästa säsong.

Draften väntar. Det är vårt jobb, låt spelarna fira

Något som gör nästa säsongs lagbygge särskilt svårt för general manager Julien BriseBois är att de flesta tongivande spelarna sitter på kontraktsklausuler som gör det omöjligt att byta bort dem mot deras vilja.

Samtidigt är Tampa Bay en av NHL:s mest attraktiva klubbar då skattenivån, klimatet och den sportsliga nivån faller många spelare i smaken.

Om det finns luckor att fylla tror Kettunen att NHL-klubben få hjälp från AHL-filialen i Syracuse.

– Vi försöker få det egna maskineriet att producera spelare som kan knacka på dörren. Spelarna som redan finns i den egna organisationen måste vara beredda att knipa platserna som blir lediga.

Firade med badbesök

Samtidigt som spelarna firade Stanley Cup besökte Kettunen den lokala simhallen. Om en vecka väntar NHL-scouternas årliga höjdpunkt – reservationstillfället – som i år undantagsvis ordnas på distans.

– Draften väntar. Det är vårt jobb, låt spelarna fira, säger Kettunen som väntar på att få sin andra Stanley Cup-ring.

Tampa Bay har åtta draftval i år. Lagets förstaval gick förlorat då klubben i februari värvade Barclay Goodrow från San Jose.

Tips: Missa inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Diskussion om artikeln