Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasakrögare: "Väntat men tufft med nya begränsningar i öppettider"

Från 2020
en barmästare blandar en drink som verkar ha något syrligt och isigt i sig
Bildtext Från och med den 8 oktober måste utskänkningen av alkohol upphöra vid midnatt.
Bild: Mostphotos/Volodymyr Melnyk

Vasakrögaren Susanna Tuohiniemi säger att det var väntat men synd att krogarnas öppettider begränsas igen. Regeringen beslöt på tisdagen att restaurangerna från och med den 8 oktober ska stänga senast klockan ett på natten.

Utskänkningen av alkohol ska upphöra vid midnatt.

Susanna Tuohiniemi som äger en restaurang, en nattklubb och en karaokebar i Vasa följde med regeringens presskonferens på tisdagskvällen.

Beskedet om nya begränsningar för krogarna och nattklubbarna var ganska väntat, säger hon.

- Det läckte ju ut information redan tidigare under dagen om vad som såg ut att komma, och så blev det också. Inte känns det ju bra förstås, men givetvis förstår alla situationens allvar.

Vill inte stänga i första taget

Vad de nya begränsningarna innebär rent ekonomiskt är omöjligt att säga, säger Tuohiniemi som har ett 50-tal anställda.

- Två av våra tre restauranger har nattöppet, men vi vill inte stänga i första taget för vi vill fortsätta erbjuda jobb till våra arbetare så länge epidemisituationen i Vasa ger den möjligheten. De har haft det väldigt kämpigt. Men givetvis följer vi de direktiv som kommer.

Om krogarna kommer att ha kunder är ändå en annan sak, säger Tuohiniemi.

- Det återstår att se. De flesta brukar ju komma vid midnatt, när vi ska stänga.

"Helhetslösning bättre än förhastade stödpaket"

Nu utlovades ingen direkt kompensation till restaurangerna med anledning av begränsningarna i öppettider, vilket Tuohiniemi förstår eftersom restaurangerna inte tvingas stänga helt och hållet, som i våras.

- Men man kan ju inte kalla det här näringsfrihet, när man inte kan idka sin verksamhet.

Tuohiniemi tycker att det var bra att det inte utlovades några förhastade stödpaket till restaurangbranschen på tisdagens presskonferens. Hon anser att man snarare än att betala ut stöd, borde fundera på helheten när det gäller restaurangbranschen.

- Någonting behöver många restauranger givetvis och det pratades ju om ett allmänt stödpaket, så något kommer säkert att komma men vi vet inte ännu vad.

Regioner med värre smittoläge måste stänga klockan 23

Om en region befinner sig i ett upptrappningsskede med många nya coronafall måste restaurangerna stänga dörrarna redan klockan 23, enligt de nya bestämmelserna.

Utskänkningen ska i upptrappningsskedet upphöra klockan 22. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS befinner sig redan nu i upptrappningsskedet, sa THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen under presskonferensen.

Susanna Tuohiniemi säger att de tiderna är de samma som man hade i början av juni, och det var tufft, rentav katastrofalt, säger hon.

- Att stänga klockan 22 påverkar också vanliga restauranger. Du kanske inte ens hinner ut till en restaurang före klockan 22 om du arbetar och har hobbier. Det är faktiskt tufft.

"Inte ett ord sades om de anställda"

Tuohiniemi säger att hon redan varit inne på Facebook och sett att många krögare skriver att nu får man börja dela ut samarbetsförhandlingspapper igen.

- Det var tuff läsning.

Tuohiniemi tycker att det var synd att det under hela presskonferensen inte sades ett ord om de anställda inom restaurangbranschen.

- Det sades inte hur många tiotusentals människor det här påverkar och hur de ska klara sig. Förstås är hälsan viktigast men det är inte antingen eller.

Diskussion om artikeln