Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Färre ensamföretagare än väntat har ansökt om stöd: "Vi ser det som en positiv sak"

Från 2020
Tommi Virkama
Bild: Yle/Roger Källman

Idag (30.9) är det sista dagen att ansöka om ensamföretagarstöd. I Vasaregionen hade man förväntat sig fler ansökningar och tror inte på en rusning i sista stund.

Den sista ansökningsdagen för ensamföretagarstödet, som beviljas av kommunerna, är den 30 september. Hittills har Vasaregionens näringslivsbolag Vasek fått in kring 750 ansökningar.

- Visst hade vi förväntat oss mera. Om vi ser till hur mycket pengar som har blivit använt av det som har blivit räknat att ska komma till vår region, så har ungefär 25 procent blivit använt, säger Tommi Virkama som koordinerar ensamföretagarstödsprocessen på Vasek.

Men enligt Virkama är det en positiv sak.

- Det har gått bättre för ensamföretagarna än vi har befarat. De når inte upp till det att omsättningen ska ha minskat med 30 procent på grund av corona.

- Sedan har man kanske uppskattat antalet ensamföretagare fel. Många har sitt företag vid sidan av något annat förvärvsarbete, så det kan vara lite missvisande. Men vi försöker tolka det positivt och vi tror att det är färre som faktiskt behöver stöd.

Virkama tror inte heller att företagare skulle ha låtit bli att ansöka om stöd för att det skulle ha varit för mycket jobb för en liten slant.

- Vi tycker själva att det inte är så svår ansökningsprocess. Man ska ha några bilagor med och alla uppgifter får man från bokföraren, så inte är det så svårt.

- Det borde gå på någon timme för att få 2 000 euro i stöd, så det är sällan man har så bra timlön.

Ingen rusning

Någon rusning i sista stund tror inte Virkama på. Den värsta rusningen hade man i april, maj och en bit in i juni. Sedan har det lugnat ner sig med ansökningar.

- Inte har vi hittills sett någon rusning fastän ansökningstiden håller på att ta slut. Det har kommit in ungefär åtta ansökningar per dygn den senaste tiden, vilket är lite mer än tidigare, men någon rusning kan man inte tala om.

Även om färre ansökningar än väntat har kommit in, så är många i stort behov av stöd och de pengar de kan få in är till stor hjälp.

- Visst hjälper det. Det beror på vilken typ av ensamföretagare du är och hur stora fasta kostnader du har. Stödet är ju till för att täcka kostnader och då beror det på kostnadsbilden. För vissa är det jättestor hjälp och för andra en liten hjälp.

Efter att ansökningstiden gått ut kommer Vasek att behandla ansökningarna och ge ett beslutsförslag till företagets hemkommun.

Kommunen fattar beslutet om beviljandet av stödet. Senast den 15 oktober ska besluten vara fattade

Diskussion om artikeln