Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump och Biden möttes i hetlevrad, kaotisk och svårstyrd första tv-debatt fylld av förolämpningar: “Det är svårt att få in ett ord med den här clownen”

Från 2020
Uppdaterad 30.09.2020 13:08.
Det viktigaste i tv-debatten mellan Trump och Biden på 2 minuter - Spela upp på Arenan

Få väntade sig en lugn och sansad debatt i traditionell bemärkelse när Donald Trump och Joe Biden för första gången möttes framför tv-kamerorna i Cleveland i den första av tre debatter mellan kandidaterna inför presidentvalet i november.

Gnistorna yrde från första början. Debatten kunde beskrivas som kaotisk, stundvis till och med farsartad. Replikskiftena spårade gång på gång ur till ett hätskt käbbel mellan de två kandidaterna, vilket emellanåt gjorde det svårt att urskilja vad som sades.

Trump var den som betydligt oftare avbröt sin rival Biden, bjöd på överdrifter och svarade förbi frågorna trots upprepade tillsägelser från moderatorn, Fox-ankaret Chris Wallace. Biden hoppade också stundvis på Trumps svar och verkade uppenbart frustrerad över sin rivals uppträdande.

– Det är svårt att få in ett ord i sällskap av den här clownen, ursäkta, presidenten, utbrast Biden vid ett tillfälle.

Djupa meningsskiljaktigheter kring coronahanteringen

Debatten blottade som väntat tydliga skillnader mellan kandidaterna. Biden kritiserade som väntat Trump skarpt för hur coronakrisen hanterats i USA.

– Vi har 200 000 döda och sju miljoner smittade. Vi utgör fyra procent av befolkningen i världen, men vi står för 20 procent av dödsfallen i världen. Trump har ingen plan för att ta oss ur det här och ändå visste han redan i februari hur allvarlig krisen var, sade Biden och syftade på intervjuerna mellan president Trump och journalisten Bob Woodward som avslöjar att Trump tidigt verkade inse hotet från coronapandemin.

– Det här är samma man som i våras sade att viruset försvinner med värmen och som rekommenderade att spruta in desinfektionsmedel i lungorna som behandlingsmetod, fortsatte Biden.

– Det var sarkasm! menade Trump.

President Donald Trump debatterar i en presidentvalsdebatt mot Joe Biden.
Bildtext President Trump avbröt flitigt Joe Biden.
Bild: EPA-PHOTO / All Over Press

Biden påminde också Trump om återkommande kritik mot forskare och experter inom den egna administrationen angående coronahanteringen.

Trump själv försvarade sin administrations coronarespons energiskt och anklagade sin rival för att ha kritiserat honom, när presidenten införde reseförbud från Kina.

– Du kallade mig xenofobisk, påstod Trump. Biden själv har tidigare sagt att han använde ordet i ett annat sammanhang, inte i anslutning till reseförbudet.

Trump hävdade också, utan bevis, att om Biden varit president hade “miljontals människor dött”.

– Färre människor dör nu än förr, vi är bara några veckor ifrån ett vaccin, fortsatte Trump och anklagade också medierna för att rapportera oärligt om coronakrisen.

Utnämningen till högsta domstolen, klimatkrisen och Trumps skatter också bland debattämnena

Moderatorn Chris Wallace gjorde, med varierande framgång, sitt bästa för att hålla sig till manuskriptet och styra in diskussionen på sakfrågorna.

Bland teman som kom på tal fanns den kommande utnämningen av en ny domare till högsta domstolen, klimatkrisen, rasrelationer och polisen i USA.

Trump fick också en fråga om det uppmärksammade tidningsavslöjandet kring sina skatteuppgifter. Enligt New York Times betalade Trump endast 750 dollar i inkomstskatt, såväl år 2016 som 2017.

– Jag betalade miljoner i skatt 2016 och 2017. Ni kommer att se det när “skatterna är klara”, hävdade Trump.

Biden var förberedd på temat och sade att Trump betalade mindre skatt än en vanlig lärare under åren i fråga.

– När jag är president kommer vi att avskaffa skattelättnaderna som Trumpadminstrationen drivit igenom, sade Biden och hänvisade till de stora skattelättnader, som främst gynnat höginkomsttagare, som Trump implementerat.

Joe Biden debatterar i en valdebatt mot president Donald Trump.
Bildtext Biden fick svara på kniviga frågor om demonstrationer i Portland och Oregon.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Biden hamnade på defensiven bland annat i frågan om polisens agerande i USA, när han fick frågan om han varit i kontakt en enda gång med demokratiska ledare i Portland och Oregon, där demonstrationer och kravaller ägt rum i flera månader.

– Jag är tidigare vicepresident och innehar inte en folkvald position just nu, svarade Biden och tillade att han inte stöder nedskärningar inom polisen som vissa inom den progressiva falangen av demokraterna förespråkat.

Tävling om vem som är bäst lämpad som nästa president

Moderatorn Wallace bad också kandidaterna argumentera för sina meriter och för varför de är bäst lämpade som nästa president i USA.

Trump nämnde som väntat ekonomin, en av de få frågor där han åtnjuter ett lika stort eller större förtroende än Joe Biden i publikens ögon.

– Vi hade den bästa ekonomin och den lägsta arbetslösheten, sade Trump och syftade på tiden före coronakrisen slog ned.

Han nämnde också satsningarna på försvaret och militären och skröt med sin utnämning av hundratals domare till federala domstolar. Trump “tackade” Obama-administrationen för att ha lämnat många domartjänster obesatta under sin sista presidentperiod.

– Ingen president ha gjort mera för landet på tre och ett halvt år än jag, hävdade Trump och anklagade Biden för att inte ha lyckats uppnå något i närheten av samma betydelse under sina över fyra årtionden som senator och vicepresident.

Chris Wallace ställer en fråga till Joe Biden under presidentvalsdebatten 29.9.2020.
Bildtext Chris Wallace från Fox News ledde debatten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Biden gav ett svar som verkade väl förberett och sade att USA blivit “svagare, sjukare, fattigare, våldsammare och mer tudelat” som en följd av Trumps presidentperiod.

– När jag var vicepresident hämtade vi upp oss från recessionen, medan Trump har skapat en recession. Våldsbrotten minskade med femton procent under Obamas och min tid.

Biden pressades av moderatorn Wallace som frågade om coronakrisen och den ekonomiska kollapsen endast kan skyllas på Trump. Biden sade att Trumps misstag är hans oförmåga att inse att ekonomin inte kan “fixas” om inte coronakrisen är under kontroll.

Trump vägrade igen binda sig till ett fredligt maktskifte efter valet

Mot slutet av debatten tangerades frågan om vad som sker efter valet. Trumps återkommande ifrågasättande av poströstandet och vägran att binda sig till ett fredligt maktskifte har gjort frågan högaktuell.

Moderatorn Wallace påpekade att den stora mängden poströster sannolikt leder till att rösträkningen drar ut på tiden och till att valresultatet kanske inte klarnar på flera dagar eller veckor och bad kandidaterna säga hur de agerar i ett dylikt scenario.

Jag måste vara personlig här, det här var den sämsta debatten jag någonsin sett i mitt liv

― George Stephanopuolos, ABC News

Biden lovade respektera valresultatet, och uppmanade väljare att rösta i valet och inte låta sig skrämmas av att Trump eventuellt inte accepterar valresultatet.

– Rösta, för han kommer inte att kunna stoppa er från att fälla avgörandet i valet, vädjade Biden till väljarkåren.

En person håller i ett kuvert med valsedlar. Hen lägger det i en postlåda.
Bildtext Röstning per post diskuterades flitigt.
Bild: www.INSTARimages.com/All Over Press

Trump spred återigen falska farhågor kring poströstandet. Trump påstod felaktigt att valfunktionärer skulle ha avvisats i Philadelphia tidigare i veckan och antydde utan belägg att demokraterna var involverade i valfusk, efter att en handfull valsedlar kasserats på fel sätt förra veckan.

Trump nämnde inte att valsedelincidenten inträffade i en vallokal som kontrollerades av republikaner och att incidenten omedelbart rapporterades till myndigheterna.

Bedrövade reaktioner i amerikanska medier

De första reaktionerna på debatten i USA har präglats av bestörtning och besvikelse.

– Jag måste vara personlig här, det här var den sämsta debatten jag någonsin sett i mitt liv, säger tv-ankaret och kommentatorn George Stephanopuolos på ABC News.

Journalisten Dan Baltz i tidningen Washington Post beskriver debatten som “en förolämpning mot publiken” och ett “sorgligt exempel på tillståndet i vår demokrati några veckor före valet.”

Den politiska kommentatorn Chris Cillizza på CNN är också förtvivlad.

– Det här var hemsk debatt som inte alls bidrog till att upplysa publiken om de två kandidaterna och vad de har att erbjuda ifall de får fyra år på sig som president i USA. Det här var utan tvekan den sämsta debatt jag någonsin rapporterat om under mina två decennier i det här jobbet.

Se tv-debatten mellan Trump och Biden i sin helhet här:

Presidentvalet i USA: Den första debatten - Spela upp på Arenan


Lyssna också på serien USA och Trump - mot valet 2020 om vad som händer om Trump ser ut att förlora valet. I tidigare delar handlar det om vad som är typiskt för Biden och Trump

Diskussion om artikeln