Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Hur kan de medvetet ha utsatt våra barn för det här?” Inomhusluftsproblemen på Klockringaregatans dagis får Åboförälder att se rött

Från 2020
Uppdaterad 30.09.2020 14:04.
Fyra färggranna skolväskor hänger på en vägg med klädhängare på ett daghem.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Meri Remes/Yle

Inomhusluftsproblemen på Klockringaregatans dagis får Åboförälder att se rött

4:32

Charlotta Berlins son går på Klockaringaregatans dagis. Verksamhet där ska nu flytta till nya lokaler på grund av inomhusluftsproblem i fastigheten. Men flytten är inte enbart en lättnad.

Föräldern Charlotta Berlin är arg. Hon kan inte förstå att Åbo stad har låtit barn vistas i en fastighet där man varit medveten om att det finns problem med inomhusluften.

Berlin har två äldre barn i Sirkkala skola och det var tal om att verksamheten där skulle flytta till Råggatan i år, eftersom också Sirkkala skola har problem med inomhusluften.

Men i våras kom plötsligt besked om att det fanns en annan skola i Åbo med värre inomhusluftproblem än i Sirkkala skola, och därför hade de eleverna förkörsrätt till lokalerna på Råggatan.

Den skolan är samma fastighet där Berlins nu femåriga son går på dagis, det vill säga Klockringaregatan.

- Den här känslan, när man hängt med hela den här skolgrejen och konstaterat att det finns en annan skola som har det ännu värre än Sirkkala skola, och så ska jag föra min femåring till det utrymme som skoleleverna just har behövt flytta från hastigt, säger Berlin.

Lönar sig inte att renovera fastigheten

Charlotta Berlin övervägde att inte föra sonen till Klockringaregatans daghem, men kände att hon inte hade något val, eftersom hon själv behövde få ro att jobba hemma.

- Jag vet att om han är hemma så får jag inte mycket gjort, säger Berlin. Familjen har erfarenhet av detta upplägg från våren då skolundervisningen ordnades på distans.

- Men jag har försökt hämta honom mycket tidigare så har han inte behövt vara så långa stunder där.

I går rapporterade vi om att de svenska daghemsgrupperna som finns utplacerade i tillfälliga lokaler på Klockringaregatan i Åbo tvingas flytta igen på grund av inomhusluftsproblem. En arbetsgrupp inom staden har gjort mätningar i byggnaden.

Inomhusluften är sämst i matsalen, gymnastiksalen och trappuppgången. Delar av byggnaden togs redan ur bruk efter att de första symptomen uppdagades. Inomhusluftsproblemen är så omfattande att det inte lönar sig att renovera byggnaden, visar rapporten som arbetsgruppen vid Åbo stad sammanställt.

Osäkra känslor inför flytten

Charlotta Berlin säger att hon inte fått veta vart barnen från Klockringaregatan ska flytta. Hon har endast fått ett meddelande med resultaten från inomhusluftsrapporten och ett meddelande om att barnen ska flytta från Klockringaregatan.

- Nu funderar man på hur länge det tar. Men med tidigare erfarenheter känns det som att det inte kommer att gå snabbt.

Enligt tidningen Turun Sanomat ska de svenskspråkiga förskolebarnen vid Sirkkala skola flytta till nya lokaler på Smedsgatan 1.

Berlin är kritisk till Åbo stads hantering av situationen, men lyfter på hatten till personalen på både daghemmet och skolan.

- De har varit helt fantastiska, och verkligen orkat och tagit väl emot barnen, säger Berlin.

Tillägg till artikeln den 30 september klockan 14.03: Skolan som flyttades akut till Råggatan och som körde förbi Sirkkala skolas flytt är finska Luolavuoriskolan. I Luolavuori var inneluftsproblemen så allvarliga att den skolan hade större behov av tillfälliga utrymmen än Sirkkala skola. Yrkesinstitutets flytt från Klockringaregatan till Råggatan skedde helt enligt tidigare uppgjorda planer. Problemen med inneluften i Klockringaregatans fastighet konstaterades officiellt först i september 2020, men inneluftsproblemen där har diskuterats i olika repriser redan tidigare.

Diskussion om artikeln