Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska haverikommissionen granskar uppgifterna om hålet i Estonia – Otkes anser att en ny utredning inte behövs

Från 2020
Uppdaterad 30.09.2020 15:55.
Bild ur dokumentären Estonia - fyndet som ändrar allt. Här visas ett stort hål i Estonias skrov.
Bildtext Dokumentären visar ett hål i Estonias skrov som dokumentärfilmarna säger delvis legat dolt mot sjöbottnen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Sverige har statens haverikommission inlett en granskning av uppgifterna om att det finns ett stort hål i M/S Estonias skrov. Olycksutredningscentralen i Finland har diskuterat saken med haverikommissionen, men bedömer att det inte finns behov av en ny utredning.

Det var i måndags som uppgifterna om hålet blev vida kända i samband med att en dokumentärserie om Estoniaolyckan hade premiär. I dokumentären visas ett fyra meter högt hål i Estonias skrov.

Nu har haverikommissionen i Sverige inlett en granskning av uppgifterna, rapporterar Aftonbladet.

– Det handlar om nya uppgifter som har publicerats i filmform och självklart tittar vi på dem för att kunna göra en bedömning av om det finns anledning att vidta ytterligare åtgärder, säger ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand till tidningen.

Bäckstrand uppger att haverikommissionen varit i kontakt med systermyndigheterna i Finland och Estland.

Otkes: Ny utredning behövs inte

Veli-Pekka Nurmi som är direktör för Olycksutredningscentralen bekräftar att ärendet har diskuterats med de motsvarande myndigheterna både i Sverige och i Estland. Men Otkes ser ingen orsak att undersöka uppgifterna närmare.

– Vi har bedömt att det inte behövs en ny utredning, säger Nurmi.

Han betonar ändå att det inte är upp till Otkes eller Finland att öppna en ny utredning i fallet Estonia.

– Estonia seglade under estnisk flagg och därför är det Estland som beslutar om man borde göra något nytt eller inte, säger han.

I måndags konstaterade Estlands regering att den nya informationen måste undersökas.

Löfven: Sverige ljuger inte om Estonia

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterade på onsdagen för första gången de nya uppgifterna om Estonia. Till Aftonbladet säger han att den svenska regeringen tar uppgifterna på största allvar och fastslår att Sverige inte ljuger om Estoniaolyckan.

– Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Löfven till tidningen.

Löfven utesluter inte nya undersökningar av fartyget, men säger att han först vill att expertmyndigheten granskar det hela.

Löfven säger sig ändå inte vara redo att göra ändringar i gravfridslagen, som gör det olagligt att dyka vid Estonia.