Nu ändrar joursystemet i Raseborgs sjukhus - stora förändringar för personalen, men patienterna ska inte märka det
Fysiskt finns jouren vid Raseborgs sjukhus på samma plats som tidigare, men de krämpor som sköts ändrar. Patienterna ska börja med att ringa 116 117 eller 112 om det är akut.
På torsdag (1.10) ändrar jouren vid Raseborgs sjukhus i Ekenäs. Den specialiserade sjukvårdsjouren upphör och i stället är det primärvårdsjour dygnet runt som gäller.
För patienter är det ändå inte så noga vad jouren heter och vad allt den innefattar. Det viktiga för invånarna i Hangö, Raseborg och Ingå är att veta vart det gäller att åka när någon blir sjuk eller skadar sig.
Det klarnar efter att man ringt journumret 116 117 eller nödnumret 112 om det är något allvarligt och akut.
- Fysiskt befinner vi oss på samma plats som tidigare. Jouren är bekant för de flesta, säger jourens avdelningsskötare Britt-Marie Forstén.
Personalen består av sjukskötare som redan tidigare arbetat på jouren plus förstärkning av sjukskötare från övervakningsenheten.
Flera sjukskötare kan behövas, bland annat i väntan på ambulanstransport vidare till exempelvis Lojo sjukhus, som hand om den specialiserade sjukvårdens jour.
Övervakningsenheten vid Raseborgs sjukhus stänger i och med jourförändringen.
Antalet läkare som jobbar på jouren minskar däremot.
- Tidigare har vi haft två till tre läkare som jobbat dagtid, fram till klockan 22, här på polikliniken. Nattetid har vi haft en läkare. Det här ändrar så att vi har en läkare dygnet runt, säger chefsläkare Peter Braskén.
Sommartid, när befolkningen ökar i Västnyland, kan det hända att jouren vid Raseborgs sjukhus får förstärkning av en extra läkare. Det här är ändå inte klart utan tiden får utvisa.
Både Braskén och Forstén väntar sig att väntetiderna blir längre.
- Patienterna kan vi sköta eftersom vi vet vilken typ av patienter som kommer in genom våra dörrar. Vi behöver inte bygga upp någon ny kunskap, utan ett nytt tänkande, säger avdelningsskötare Britt-Marie Forstén.
Med det nya sättet att tänka menar Forstén att sjukskötarna inte vet hur västnylänningarna har tagit emot informationen om hur de ska göra när de blir akut sjuka.
- Det här är en kedja som startar hos patienten och där många är involverade, allt från ambulanser till sjukhusen. Vi kan inte förutsäga vilken typ av patienter vi sköter från och med nu. Tiden får utvisa och så får vi göra våra förändringar och utveckla oss därefter.
Det är med viss oro Peter Braskén och Britt-Marie Forstén blickar framåt.
- Vi vet inte riktigt hur folk reagerar, hur de uppför sig och vem som kommer. Det kan fluktuera väldigt mycket på ett sådant här ställe, säger Peter Braskén.
Nu gäller det att jobba med en patient i taget. Patientsäkerheten är viktigast.
- Förhoppningsvis märker man inte den här förändringen som patient. Man ska bli väl omhändertagen och vi ska fortsätta ge den goda vård vi också hittills kunnat ge, säger Britt-Marie Forstén.
Bakjouren försvinner också i samband med jourförändringen. Det betyder att Raseborgs sjukhus inte längre har en mer erfaren specialistläkare som är beredd att hjälpa den allmänläkare som har hand om jouren.
- Den lokala biten faller bort. Men läkaren har hela stödorganisationen på HUS dit man kan ringa och fråga och då också hitta rätt ställe vart patienterna ska skickas, säger chefsläkare Peter Braskén.
- Ingen människa kan ha kunskapen att veta vart man ska vända sig beroende på vilka symptom man har. Därför finns stödfunktionerna 112 och 116 117, säger avdelningsskötare Britt-Marie Forstén.
Det allmänna nödnumret 112 ringer man alltså vid alla akuta sjukdomsfall och trafikolyckor. Vid mindre brådskande sjukdomsfall ringer man jourhjälpen 116 117.
Jourhjälpen fungerar dygnet runt på svenska, finska och engelska.
- Den är gratis för alla och jourhjälpen ger råd om vård till patienten och vilket sjukhus man ska kontakta, säger Britt-Marie Forstén.
- Vi ska inte heller glömma att vårdcentralen fortfarande finns. De har sina brådskande tider. Dit kan man också ringa, säger Peter Braskén.
Antalet jourbesök i Raseborgs sjukhus väntas minska från 18 000 till cirka 12 000 per år.
Artikeln är skriven utgående från en intervju gjord av Minna Almark.

Sista dagen med samjour på Raseborgs sjukhus
Artikeln korrigerades 30.9 klockan 18.55. Telefonnumret till jouren var felaktigt och ska vara 116 117.