Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyländska restauratörer bedrövade över begränsade utskänkningstider: "Det känns orättvist"

Från 2020
Krögaren Petter Larsen
Bildtext Petter Larsen bekymrar sig över regeringens beslut.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Östnyländska restauratörer godkänner inte regeringens strikta restriktioner mot branschen. Restaurangerna och nattklubbarna i regionen är inte problematiska miljöer för smittospridning.

Restaurangerna i Finland ska från och med den 8 oktober stänga senast klockan ett på natten och utskänkningen av alkohol ska upphöra vid midnatt.

- Det är en rätt absurd syn på saken eftersom endast sju procent av alkoholen i Finland konsumeras i restauranger och sedan att alla restauranger i hela landet ska drabbas av att möjligen några fall av corona har kommit från nattklubbar.

Det säger krögare Petter Larsen vid puben Old Town och restaurangen One i Borgå, men konstaterar att det är något branschen nu får leva med och hoppas på det bästa.

- Jag har för mig att coronaviruset kommer att sprida sig lika mycket vare sig restaurangerna är öppna till tio, elva, tolv, två eller fyra på natten. Människor samlas i alla fall, säger Larsen.

Puben Old town Public House utifrån
Bildtext Pub Old Town och restaurangen One ligger vid Krämaretorget i Borgå.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Larsen betonar att antalet problem i hemmen har ökat under pandemin och menar att det uppstår problem också när människor inte får besöka restauranger.

Han ser det som mycket beklagligt att politiker med bristande fakta tror att nattklubbar i hela landet är en stor bidragande orsak till att coronaviruset sprider sig för tillfället.

- Det är fel att skylla på i synnerhet de restauranger som under hela coronatiden skött sig bra och gått enligt alla direktiv. Att nu ännu sätta stopp på deras verksamhet tycker jag är fel på alla sätt.

Larsen hoppas att läget lugnar sig under hösten och är svagt optimistisk om att julsäsongen kan räddas.

Lovisa för litet för restriktioner

Restauratören och tidigare kaptenen för finska kocklandslaget Kristian Vuojärvi driver restaurangerna Ölvin, Degeri Sport Pub & Dine samt en beställningsrestaurang i Societetshuset i Lovisa.

- Det här ger en allvarlig tankeställare och vad jag har läst så har restaurangerna förorsakat minimal spridning av coronavirus, säger Vuojärvi.

Han påpekar att idrottsevenemang, skolor och daghem är de miljöer där spridningen varit störst.

- Restaurangerna utgör en så liten procent och därför är jag nog fundersam över de här restriktionerna.

Kristian Vuojärvi lagar mat.
Bildtext Lovisabördiga Kristian Vuojärvi driver tre matställen i Lovisa.
Bild: ©Eva Tordera Nuño

Vuojärvi konstaterar samtidigt att ingen av hans restauranger har nattklubbar, och att restriktionerna därför inte påverkar verksamheten radikalt.

- Degeri och Ölvin har varit öppna till klockan två och nu förlorar vi ett par timmar försäljningstid. Den väsentliga försäljningen av mat och dryck infaller redan tidigare på kvällen, men nog saknas det säkert några euro i kassan vid kvällens slut.

Enligt Vuojärvi hade Lovisa kunnat klara sig utan restriktioner över huvudtaget eftersom antalet bekräftade fall av coronasmitta har varit lågt under hela pandemin.

Till dags dato har sammanlagt 22 fall av coronasmitta bekräftats i Lovisa.

Vuojärvi önskar att han har möjlighet att hålla kvar de 30 anställda han nu arbetar med. Företaget har redan förlorat en tredjedel av dess normala försäljningsinkomst på grund av pandemin.

- Lillajulssäsongen är på kommande och jag är nog optimistisk och tror att kunderna besöker oss, men det är nog frågan om kunderna vågar ordna företagsfester.

Ölvin i Lovisa.
Bildtext Ölvins kunder har inte orsakat problem för Vuojärvi eller personalen.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Restauratör Nora Heikkilä vid Hotell Zilton i Lovisa är arg och förtvivlad över regeringens beslut.

- Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Sommarrestaurangerna stänger snart och vår säsong börjar nu. Det känns bara orättvist, säger Heikkilä.

Puben och nattklubben är hotellets enskilt viktigaste inkomstkälla. De är öppna på vardagar till klockan 23 och till fyra på morgonen på fredagar och lördagar.

Inne i restaurang Zilton i Lovisa.
Bildtext Nattklubben är en viktig inkomstkälla för hotellet i Lovisa. Arkivbild.
Bild: Yle/Katarina Lind

- Nu ser det ut som om ordningsvakterna och bandbokaren försvinner och en anställd permitteras. Fem personer permitteras om begränsningarna skärps ytterligare.

Heikkilä har hittills en så kallad lillajulsfest bokad, när kalendern vanligtvis är full i september.

Bingo och frågesporter men inga band

För att hålla verksamheten i gång ordnas frågesporter och bingo tidigare under kvällarna, men alla artister och band är inhiberade.

- Jag hoppas att kunderna kommer tidigare, men det är svårt att ändra folks vanor på bara ett par månader. I Lovisa kommer man sent till restaurangen. Man förflyttar sig från förfesten först efter klockan tio när man inte får väsnas hemma.

Hotell Zilton i Lovisa utifrån.
Bildtext Hotell Zilton har den enda riktiga nattklubben i Lovisa.
Bild: Yle/Katarina Lind

Antalet bekräftade coronafall i Lovisa rör sig om ett 20-tal. Därför beskriver hon regeringens beslut som en häxjakt på restauranger, men förstår att begränsningarna måste gälla hela sjukvårdsdistriktet.

- Folk rör sig i egna grupper, de sitter tillsammans och de dansar tillsammans. Det är bara när de röker utomhus som främmande kan komma i kontakt med varandra.

Heikkilä betonar att Lovisa är en så liten stad att de flesta känner varandra och kan bete sig, också utanför nattklubben.

Respekt för varandra och ett önskemål om att folk ska kunna bete sig även när de har druckit alkohol delas av alla restauratörer Yle Östnyland har pratat med.

Människor är rädda för att röra på sig

Coronapandemin har satt sina spår i restaurangers verksamhet i hela Östnyland.

- Det har haft stor inverkan att människor läser tidningarna och är rädda att röra på sig. Det har också varit ett tufft år för restaurangen bredvid puben som vi började driva i december. Man måste hålla noggrann koll på hur restauranger hålls öppna och hur man lockar fler kunder, säger Petter Larsen.

Larsen säger att det är svårt att uppmana människor att besöka restauranger eftersom alla har en egen åsikt om coronaviruset och medierna uppmanar folk att hellre stanna hemma.

- Det är på alla sätt en moralisk sak man måste tänka på.

Restriktionerna drabbar också musiker

Levande musik kan bli en bristvara även i puben vid Krämaretorget i Borgå, i synnerhet om bestämmelserna skärps och restaurangerna måste stänga dörrarna klockan 23 och blinket ges före klockan 22.

- Det betyder ju att det blir ännu större problem med livemusik som börjar klockan 21 eller 22. Vi har inte tagit några desto större beslut, vi tar en vecka i taget och ser hur tyst det blir.

Larsen uppger att han redan diskuterat med musiker, men hoppas att inte behöva inhibera de uppträdanden som redan är bokade.

Kristoffer Smeds leder hejarklacken Trömpperit.
Bildtext Old Town är supporterklubben Trömpperits samlingsplats.
Bild: Leo Gammals

Old Town är inte bara en lokal för Borgåbor i gemen, utan också en viktig samlingsplats för idrottsföreningen Akilles och rugbylaget Old Town Shamrocks supportrar.

- Vi har gjort allt vad vi har kunnat för att alla ska kunna komma och vara på restaurangen, men jag har inte fått skilda svar av de olika organisationerna. Nog förstår alla att vi måste gå enligt direktiven, men vi fortsätter samarbetet och jag hoppas att de inte vill gå någon annanstans, säger Larsen.

Det är fel att skylla på de restauranger som skött sig bra under hela coronatiden och gått enligt alla direktiv

― krögare Petter Larsen.

Att följa myndigheternas rekommendationer gällande hygien och restriktioner uppfattas som självklarheter av de östnyländska restauratörerna.

- Kunderna har möjlighet till handtvätt och desinficeringsmedel och under en period delade vi ut munskydd. Vi har också iakttagit tillräckliga avstånd mellan borden och begränsat antal sittplatser, säger Vuojärvi.

- Vi har gjort till exempel så att personalen inte behöver plocka glas utan försöker få kunderna att hämta dom rakt vid diskmaskinen. Vi ser till att människor håller avstånd och har tagit in endast den mängden kunder som har en egen sittplats, säger Larsen.

Krögaren Petter Larsen
Bildtext Petter Larsen hoppas att läget lugnar sig tills företag och föreningar börjar fira julfester.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

En timme till hade räckt för nattklubb i Sibbo

Turan Camal är restaurangchef för Sipoon Keisari Bar & Nightclub i Nickby.

De är Sibbos enda nattklubb och har öppet på vardagar till midnatt och fredagar och lördagar till klockan fyra på morgonen.

- Coronaviruset minskade antalet kunder redan i våras så vi drabbas inte lika hårt som större nattklubbar i städerna, säger Camal.

Däremot önskar han att regeringen hade beviljat restauranger lov att servera alkohol till klockan ett.

- Då kunde vi försöka få kunder att komma tidigare och ha en möjlighet att sälja alkohol en timme längre. Det skulle räcka för oss för vi har inte så många kunder som stannar långt in på natten, säger Camal.

Diskussion om artikeln