Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liberala flamländaren Alexander De Croo blir ny premiärminister i Belgien - kompromissen sätter punkt för rekordlångt dödläge

Från 2020
Alexander De Croo håller presskonferens. I bakgrunden Belgiens och EU:s flaggor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Flamländska liberalen Alexander De Croo blir ny premiärminister i Belgien. Han kommer att leda en sjupartiregering bestående av två liberala, två socialistiska, två gröna och ett konservativt parti.

Bryssel

Dagens besked sätter punkt för närmare 500 dagar av regeringsförhandlingar som pågått sedan parlamentsvalet 2019.

Den politiska krisen går tillbaka till december 2018 då premiärminister Charles Michels regering föll. Sedan dess har Belgien letts av en expeditionsministär.

I ett uttalande i tillsammans med den andra huvudförhandlaren, den vallonska socialisten Paul Magnette, i förmiddags sade De Croo att man nu lyckats med det som tagit alltför länge, nämligen att bilda en regering.

Han betonade att dagens kompromiss ska innebära en nystart för belgisk politik. Han lyfte fram pragmatism, samarbete och respekt för olika åsikter som ledstjärnor för den nya regeringskoalitionen.

Han citerade basketlegenden Michael Jordan genom att konstatera att man kan vinna enskilda matcher med hjälp av talang men att det krävs lagarbete för att vinna ett mästerskap.

Belgien har sedan tidigare världsrekord för längst tid utan regering. Efter parlamentsvalet år 2010 tog det 541 dagar för den nya regeringen att ta form.

Federala strukturer försvårar regeringsbildningen

Belgien är en federalstat där en betydande del av makten är delegerad till de självstyrande regionerna Flandern, Vallonien och Bryssel samt till de språkliga gemenskaperna som ansvarar för utbildnings- och kulturfrågor.

De överlappande politiska strukturerna har i kombination med kravet på en jämn fördelning mellan personer som talar nederländska och franska i regeringen lett till att Belgien blivit notoriskt svårt att styra.

Alexander De Croo efterträder Sophie Wilmès som fungerat som premiärminister sedan oktober 2019. Han svärs formellt in imorgon, torsdag.

Diskussion om artikeln