Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kuusikoski fick J. Karjalainens välsignelse att översätta och omarrangera hans låt

Från 2020
Kuusikoski i en studio.
Bildtext Kuusikoski utmanar på Vegatoppen med låten Silly young heart.
Bild: Privat.

Ett helt nytt band letar efter en plats på den finlandssvenska hitlistan. Kuusikoski består av erfarna musiker och har översatt och gjort nytt arrangemang till en låt av J. Karjalainen och utmanar nu på Vegatoppen med låten Silly young heart.

Macke Granfors från gruppen Kuusikoski om nya låten och samarbetet med J.Karjalainen

Programmet är inte längre tillgängligt

Macke Granfors har man kunnat höra i andra sammanhang på Vegatoppen, bland annat med The Heartbeat Band, men nu är han aktuell med bandet Kuusikoski.

Granfors säger att bandnamnet Kuusikoski var en enkel tanke.

– Jag ville ha något namn som fungerar i Finland och som kanske låter lite speciellt utomlands.

Bandnamnet Kuusikoski är en översättning av efternamnet Granfors, något som man kanske inte tänker på vid första anblicken.

– Jag hade redan en svensk kompis som frågade vad Kuusikoski egentligen betyder. Han hade försökt använda google translate, men det blev något helt galet. Det tog flera veckor innan han förstod att det var mitt efternamn på finska.

Det här är Kuusikoski

Ny musik som inte passade in i gamla bandets genre

Orsaken till att Granfors skapat ytterligare ett band är dels att han skrivit en mängd låtar som inte passat hans övriga band och dels att han ville ha ett större band.

– Låtarna har funnits, men har inte gått att få in i samma genre som musiken till The Heartbeat Band och så har länge velat ha ett större band, där jag skulle få med blåsinstrument och dessutom att jag skulle få spela elgitarr, för jag har främst spelat akustisk tidigare.

Huvudmedlemmarna i Kuusikoski är för tillfället Macke Granfors, Daniel Hjerppe, Juha Saunala, Julius Thölix och Peter Enroth. Då de har möjlighet tar de även in blåsinstrument och körsång.

På utmanarlåten hörs även Anna-Karin Berg, Robin Käldström och Anders Sjölind.

Utmanar på Vegatoppen

Kuusikoski utmanar nu Vegatoppen med låten Silly young heart, som faktiskt är en restaurering och engelsk översättning av J. Karjalainens Hölmö nuori sydän.

J. Karjalainen är en artist som betytt mycket för Granfors.

– Min pappa lyssnade mycket på J.Karjalainen och jag fastnade för hans uttryck och sound. Han har gjort sin grej fullt ut, vilket jag respekterar.

Låten kom till när Granfors satt hemma en kväll och på skoj testade översätta Hölmö nuori sydän.

– På något sätt gick det väldigt enkelt att översätta den. Det kan vara lite knepigt med fraseringar, men på något vis så gick det ganska smärtfritt.

Spelade låten för J. Karjalainen

Då man gör en cover så får man göra det utan att egentligen meddela upphovsmakaren, men när det gäller översättningar så måste man få lov att ge ut låten, vilket de fått.

Självaste J. Karjalainen har faktiskt gett bandet grönt ljus att använda hans låt.

Det visade sig att basisten Juha Saunala är kompis med Jukka Karjalainens son - Väinö. Via Facebook kontaktade de honom och berättade om upplägget.

– Väinö spelade upp låten för sin familj då han åkte till sommarstugan och Jukka tyckte att det lät fantastiskt bra och hade sagt “siitä vaan” det är bara att köra.

Resten är historia och Silly young heart kom till världen.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på denna sida.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln