Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten på gränsen till upptrappningsfas för coronaviruset - arbetsgrupp tillsätts för att snabbt besluta om regionala åtgärder

Från 2020
Vaasan keskussairaalan rakenteilla olevan H-talon tunneli päärakennukseen
Bildtext Vasa centralsjukhus.
Bild: Anna Wikman / Yle

Alla sjukvårdsdistrikt i Finland uppmanas tillsätta arbetsgrupper som tätt ska följa epidemiläget. Läget i Österbotten har eskalerat och incidenstalet som för en vecka sedan var 4 är nu cirka 10.

Det innebär att Vasa sjukvårdsdistrikt ligger på gränsen till upptrappningsfasen. Gränsen mellan utgångsfasen och upptrappningsfasen är just 10.

– Det är extremt viktigt att varje medborgare nu tar sitt ansvar. Det vill säga att de inte går till jobbet, skolan eller fritidsintressen om de är sjuka eller rör sig utanför hemmet om de är satta i karantän. Dessutom är det viktigt att hålla avstånd till andra människor, begränsa sina sociala kontakter och sköta om sin handhygien, säger infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Enligt Salonen är situationen just nu inte så illa, men det kan snabbt bli värre om fallen fortsätter öka.

Ska ta beslut för att hindra smittspridning

Målet är att arbetsgrupperna snabbt ska kunna ta beslut om regionala åtgärder för att hindra smittspridning. I Österbotten är det troligen munskydd som ligger överst på listan om gruppen tar till åtgärder.

- Om incidenstalet ökar kan vi rekommendera munskydd inte bara i kollektivtrafiken utan också i till exempel supermarketar, säger Salonen.

Nästa steg är att begränsa öppettider eller antal personer som får träffas, bedömer Salonen.

- Läget är ganska allvarligt i hela Finland just nu. Vi ser mer och mer smitta i nästan alla distrikt.

Samtidigt påminner sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen om att man kan leva ett gott liv också i dessa tider.

- Jag vill påminna medborgarna om att de trots coronapandemin kan leva ett bra liv och hålla på med sina fritidsintressen så länge de iakttar rekommendationer om hälsotillstånd, säkerhetsavstånd, handhygien och näs-munskydd, säger Kinnunen som också är ordförande för arbetsgruppen i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Marina Kinnunen.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Lugnare vecka efter intensiv helg i Karleby

Också arbetsgruppen i Mellersta Österbotten har hunnit ha ett första möte. Mellersta Österbotten har ett incidenstal på knappt 9, och ligger fortfarande inom det som kallas utgångsfasen även om talet höjdes efter helgens två fall.

- Vi har en ökning men början av den här veckan har vi inte haft några nya fall så nu är läget lugnt. Men imorgon kan situationen vara en helt annan, det ändras varje dag, säger direktör Minna Korkiakoski-Västi på vårdsamkommunen Soite.

Kvinna klädd i mörkblå blus ser in i kameran. I bakgrunden sjukhusmiljö.
Bildtext Minna Korkiakoski-Västi.
Bild: VILLE VIITAMÄKI / YLE

Vilket incidenstal ett område får beror dels på antalet smittor men också på andra faktorer.

- Till exempel om smittkedjorna är kända eller inte, säger Korkiakoski-Västi.

Arbetsgrupperna ska varje vecka avge rapport till THL om epidemiläget i deras distrikt. THL sammanställer sedan i sin tur en rapport om läget och regionala åtgärder och den rapporten går till social- och hälsovårdsministeriet.

Grupperna består av representanter från kommuner, sjukvårdsdistriktet, regionförvaltningsverket, NTM-centralen och Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Diskussion om artikeln