Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arrangören ska förändra formatet efter debattkaoset mellan Trump och Biden

Från 2020
Uppdaterad 01.10.2020 15:05.
Det viktigaste i tv-debatten mellan Trump och Biden på 2 minuter - Spela upp på Arenan

Arrangören för presidentdebatterna i USA meddelar nu att reglerna för debatterna ska ändras för att undvika att nästa möte mellan Donald Trump och Joe Biden blir lika kaotiskt som det första.

Onsdagens debatt mellan den sittande presidenten Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Joe Biden har bland annat beskrivits som "den sämsta debatten någonsin" och som en "förolämpning mot publiken”.

Kommissionen för presidentdebatter som arrangerar debatterna uppgav på onsdagen att debatterna kräver mer struktur så att man kan försäkra att de faktiskt innehåller diskussion om frågorna som tas upp.

– Kvällens debatt gjorde det tydligt att mer struktur behöver läggas till för att försäkra att frågorna diskuteras ordentligt, uppgav kommissionen i ett uttalande.

Kommissionen för presidentdebatter, som är en icke-partibunden organisation, har ordnat presidentdebatterna i USA sedan 1988.

Presidentvalet i USA: Den första debatten - Spela upp på Arenan

Biden hoppas att mikrofonen kan stängas av

Arrangörerna har ännu inte specificerat vilka åtgärder som vidtas, men uppger att man kommer att informera om de nya reglerna inom kort.

Biden sa efter debatten på onsdag att han hoppas att arrangörerna kunde stänga av den andra kandidatens mikrofon medan denne inte talar.

– Det var pinsamt för hela landet. Jag vill inte spekulera om vad som kommer att ske framöver under de kommande debatterna, sa Biden om debatten och om Trumps beteende, enligt Reuters.

Trump riktade å sin sida blicken mot moderatorn, Fox-ankaret Chris Wallace.

– Chris hade en tuff kväll, två-mot-en var inte en överraskning, men det var roligt, skrev Trump på Twitter på onsdagsmorgonen lokal tid.

Martha Raddatz vid ABC News, som agerade moderator under debatterna mellan Trump och Hillary Clinton år 2016, säger att Wallace försattes i en nästan omöjlig situation.

Om hon skulle ha fått utstå samma beteende skulle hon ha stoppat debatten för en stund, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt Raddatz var det tekniskt inget alternativ att stänga av den ena kandidatens mikrofon och det var heller inget som parterna enats om då.

– Att säga "han följer inte reglerna, så varför skulle vi?" är en situation som saknar motstycke. Det var helt utom kontroll, sa hon enligt AP.

Två debatter kvar

Under onsdagens debatt som arrangerades i Cleveland i delstaten Ohio kämpade moderatorn Chris Wallace med att ha kontroll över situationen då debattörerna, främst Trump, hela tiden avbröt varandra och honom.

Kandidaterna avbröt Wallace eller varandra 90 gånger under den 90-minuter långa debatten. Trump avbröt Wallace eller Biden 71 gånger under debatten, enligt The Washington Post.

Arrangörerna försvarade ändå Wallace och tackade honom för hans yrkesskicklighet.

Sammanlagt ordnas tre tv-debatter mellan Trump och Biden. Nästa debatt äger rum den 15 oktober i Miami. Vicepresidentkandidaterna Kamala Harris och Mike Pence debatterar den 7 oktober.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020 - om vad som händer om Trump inte godtar valresultatet om det verkar som om han förlorar

Källor: AP, AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades klockan 23.36 med information om hur många gånger presidentkandidaterna avbröt moderatorn eller varandra under debatten.

Diskussion om artikeln