Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Stor variation i läs- och skrivkunskap bland niondeklassare – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2020
Ett klassrum med sjätteklassister som sitter och ritar.
Bildtext Det finns en hel del variationer i skriv- och läskunskap bland finlandssvenska barn.
Bild: Yle/Tintin Råholm

Här är fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Flickor och stadsbor läser och skriver bäst

Det finns stora skillnader i hur bra finlandssvenska niondeklassare kan läsa och skriva. Det visar en undersökning bland över 900 skolever i 15 skolor runtom i Svenskfinland.

Inom alla elevgrupper fanns det såväl goda som svaga skribenter, men det förkommer fortfarande skillnader mellan pojkar och flickor samt mellan elever i städer och på landsbygden.

Flickor och stadsbor presterar bättre än pojkar och de som bor på landsbygden.

Coronafallen ungefär lika många som i mars – är situationen lika allvarlig nu?

Coronaepidemin är i en upptrappningsfas i Nyland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Om man tittar på antalet bekräftade coronavirusfall ser Finlands epidemiläge nu lika allvarligt ut som i mars.

Men hur illa är det verkligen? Hur många behöver vård? Kommer vi att behöva införa lika strikta restriktioner som under våren?

Nainen laskee seisoo liukuportaissa maski päässään.
Bildtext Är läget lika dåligt nu?
Bild: Arttu Timonen / Yle

Bland annat dessa frågor svarar experter vid Institutet för hälsa och välfärd samt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) på.

Fler barnäktenskap och tonårsgraviditeter till följd av coronapandemin

Coronapandemin kan leda till en halv miljon fler barnäktenskap och en miljon fler tonårsgraviditeter i år, förutspår organisationen Rädda barnen i en ny rapport.

Under de senaste 25 åren har barnäktenskapen och tonårsgraviditeterna minskat, men Rädda barnen beskriver att den här positiva utvecklingen nu är hotad på grund av coronapandemin.

En gravid kvinnas mage syns på bild. Kvinnan håller i sin mage.
Bildtext Fler tonårsgraviditeter är att vänta till följd av coronapandemin, menar Rädda barnen.
Bild: All Over Press

I rapporten framkommer det också att jämställdheten mellan flickor och pojkar försvagas globalt till följd av pandemin och att det könsbaserade våldet ökar.

Inga barn från branddrabbade flyktinglägret Moria har kommit till Finland ännu

Det har gått tre veckor sedan flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland brann ner. De 11 barn som ska få komma till Finland har ännu inte lämnat Grekland.

Migranter som tillbringat natten vid en väg nära Mytilene på Lesbos
Bildtext Moria drabbades av en förödande brand för tre veckor sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Coronaviruset härjar i flyktinglägret samtidigt som många människor har omplacerats snabbt. Grekerna har stora utmaningar på Lesbos, men också det finska systemet sätter käppar i hjulet, konstaterar man vid Finlands Flyktinghjälp.

I dag samlas EU-ledarna till toppmöte i Bryssel. Lesbos lär inte finnas på agendan, men flyktingorganisationerna hälsar att mottagningscentret på den grekiska ön borde läggas ner och att flyktingarna ska fördelas över hela Europa.

Storgräl kring ny bok om Märta Tikkanen

Ett häftigt gräl har blossat upp i den finlandssvenska litteraturvärlden kring en ny biografi om författaren Märta Tikkanen.

Ord står mot ord mellan författaren Johanna Holmström som skrivit biografin och Tikkanen själv samt hennes intressebevakare Susanna Ginman.

Collage på Johanna Holmström, Märta Tikkanen och Susanna Ginman.
Bildtext Gräl har uppstått mellan Johanna Holmström, Märta Tikkanen och Susanna Ginman.

Den första versionen av boken stoppades strax före publicering och Holmström upplever nu att Ginman har censurerat henne.

– Att jag ska tvingas böja mig för punkter och kommatecken, med hot om det inte annars blir en bok, det tycker jag är mobbning, säger Holmström.

Dagens väder

Det är varmt för årstiden i landets södra och mellersta delar när oktober börjar. Det är mellan 12 och 17 grader varmt, allra varmast är det i sydväst.

I norr är det molnigt, disigt och duggregn förekommer tidvis. Det är mellan 10 och 15 grader varmt.

Diskussion om artikeln