Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda barnen: Betydligt fler barnäktenskap och tonårsgraviditeter att vänta i skuggan av coronapandemin

Från 2020
Två gravida unga kvinnor sitter på en soffa och håller i sina magar. På bilden syns endast deras magar och ben.
Bildtext Graviditeter bland tonåringar väntas öka i år.
Bild: EPA/All Over Press

Coronapandemin kan leda till en halv miljon fler barnäktenskap och en miljon fler tonårsgraviditeter i år, förutspår organisationen Rädda barnen i en ny rapport.

Den tidigare uppskattningen var att cirka 12 miljoner minderåriga flickor kommer bli bortgifta i år. Rädda barnen har justerat siffran till 12,5 miljoner.

Under de senaste 25 åren har barnäktenskapen och tonårsgraviditeterna minskat, men Rädda barnen beskriver att den här positiva utvecklingen nu är hotad på grund av coronapandemin.

När familjerna kämpar med stora problem kan det leda till att de gifter bort sina flickor

Anne Haaranen, Rädda barnen

Antalet flickor som hotas av barnäktenskap kan öka med 2,5 miljoner fram till år 2025 på grund av pandemin, förutspår organisationen. Rent konkret innebär det här att det totala antalet barnäktenskap under de kommande fem åren kan uppgå till 61 miljoner.

Jämställdheten mellan flickor och pojkar försvagas

I Rädda barnens nya rapport framkommer det också att jämställdheten mellan flickor och pojkar försvagas globalt till följd av coronapandemin.

– Hotet om våld mot barn och utnyttjande av barn har liksom i alla krissituationer ökat också under coronapandemin. På grund av den ständigt försämrade försörjningen tvingas många föräldrar ta till drastiska metoder för att familjen ska överleva, konstaterar Rädda barnens programchef Anne Haaranen.

– När familjerna kämpar med stora problem kan det leda till att de gifter bort sina flickor. Men det här utsätter flickorna för utnyttjande och våld. Ofta avbryter flickorna också sin skolgång när de blir bortgifta.

En gravid kvinnas mage syns på bild. Kvinnan håller i sin mage.
Bildtext Graviditet och förlossning kan bidra till döden bland flickor.
Bild: All Over Press

Hon förklarar att följderna av barnäktenskapet för många blir ödesdigra eftersom graviditet och förlossning utgör den främsta dödsorsaken bland flickor i åldern 15–19.

– Förutom att de tidiga äktenskapen ökar kan vi också förvänta oss att ett större antal flickor måste delta i försörjningen av familjen. Flickor måste också ta mera ansvar för yngre syskon och sjuka familjemedlemmar, säger Haaranen.

Fler könsstympningar och mer könsbaserat våld

Barnäktenskapen ökar allra mest i södra Asien, men de förväntas öka markant även i Västafrika, centrala Afrika samt Latinamerika och Västindien.

Enligt beräkningar har det könsbaserade våldet också blivit vanligare under coronapandemin. Enligt globala uppskattningar tvingas en av tio flickor till samlag eller andra sexuella handlingar av sin nuvarande eller tidigare pojkvän eller man.

Enligt FN:s uppskattningar kommer också fallen av könsstympning att öka med två miljoner under de kommande tio åren till följd av pandemin.

Rädda barnens uppskattningar baserar sig på hypotesen om att närmare 12 miljoner flickor årligen blir bortgifta samt utifrån världsbankens beräkningar över coronapandemins ekonomiska verkningar samt befintlig statistik över hur vanliga barnäktenskap och tonårsgraviditeter är bland flickor i olika inkomstklasser.

Diskussion om artikeln