Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finlands högsta skorsten sprängs – Kristinestad blir av med ett landmärke

Från 2020
Uppdaterad 01.10.2020 12:10.
Finlands högsta skorsten demoleras i Kristinestad - följ med sprängningen! - Spela upp på Arenan

Idag är det dags att spränga skorstenen till kolkraftverket i Kristinestad. Ett hundra hektar stort område spärras av för allmänheten, men ni kan följa med sprängningen via Yle Arenan.

Rivningsarbetet vid PVO:s kolkraftverk på Björnön i Kristinestad har nu nått det stadiet där den 153-meter höga skorstenen ska rivas. Idag kl.13 ska skorstenen jämnas med marken.

Området är hårt bevakat medan sprängningsarbetet pågår och allmänheten har inte tillträde till området. Ett över hundra hektar stort område spärras av och även vattenområdena utanför Björnön samt luftrummet stängs av.

Polisen vill också påminna om att vägen till kraftverksområdet inte får blockeras och parkering längs med vägarna till Björnön är förbjudet.

Kraftverken lades ner 2015

Kol- och oljekraftverken på Björnön lades ner 2015 på grund av olönsamhet.

Då kraftverken även lämnades utanför Energimyndighetens effektreservsystem, fattades 2017 ett preliminärt beslut om att riva kraftverken.

PVO Lämpövoima försökte dock hitta nya samarbetspartners eller alternativa verksamhetsmodeller för kraftverken, men utan resultat.

Under hösten 2019 inleddes sedan det förberedande rivningsarbetet, med bland annat asbestsanering.

Nu är det dags att spränga kolkraftverkets skorsten. Pipan till oljekraftverket rivs senare under vintern.

Yle Österbotten kommer tillsammans med Yle Pohjanmaa att sända live från Björnön under torsdagen och ni kan följa med streamen via Yle Arenan eller vår webbplats.

Diskussion om artikeln