Amerikanska flygbolag i stora svårigheter – över 30 000 anställda permitteras
De amerikanska flygbolagen är i stora svårigheter på grund av coronapandemin. Världens tredje största flygbolag American Airlines permitterar ytterligare 19 000 anställda och andra flygbolag som United och Delta väntas följa efter.
American Airlines hade 140 000 anställda före pandemin men bolaget kommer sannolikt att ha färre än 100 000 anställda i slutet av nästa månad, varnar ledningen.
American Airlines permitterar alltså 19 000 anställda, inklusive 1 600 piloter, medan United Airlines permitterar minst 12 000 anställda, men inga piloter. Delta Airlines och Southwest Airlines har redan tidigare permitterat anställda eller tvingat tusentals att ta ledigt utan lön.
– I morgon kommer tiotusentals livsviktiga anställda att vakna upp utan jobb och ytterligare tiotusentals går miste om sina löner, klagar ordföranden för flygvärdinnornas och flygvärdarnas fackförbund Sara Nelson.
Både fackförbunden och flygbolagens intresseorganisationer kräver att kongressen i snabb ordning beslutar om nya stödåtgärder för folk som förlorar sina jobb.
Ett tidigare stödpaket som kongressen beslöt om i våras, löpte ut vid midnatt den 1 oktober, vilket ger flygbolagen lov att säga upp eller permittera anställda.
Fackförbunden befarar att över 100 000 anställda kommer att förlora sina jobb om inget görs. Deras svårigheter har blivit något av en symbol för hur arbetstagare överlag har lidit i USA på grund av coronaviruset.
Hundratusentals offentligt anställda inom delstater och kommuner kommer också att känna av krisen snart då skatteintäkterna minskar. Många delstater tvingas balansera sina budgetar på grund av stränga budgetlagar som inte låter dem gå på minus.
Tankesmedjan The Economic Policy Institute har räknat ut att budgetnedskärningar kan leda till att 5,3 miljoner offentligt anställda kan få sparken under det kommande året.
Demokrater och Vita huset oense
Finansminister Steve Mnuchin och den demokratiska talmannen Nancy Pelosi har fört febrila förhandlingar om ett nytt stödpaket, men de har inte lyckats nå någon överenskommelse trots vissa framsteg i samtalen.
Mnuchin meddelade på tisdagen att sju flygbolag får 25 miljarder dollar i stödlån men stödet omfattar inte anställda som förlorar sina jobb.
– Jag har inte råd att vara utan jobb i över ett år, klagade en anonym permitterad flygvärdinna som är ensamförsörjare.
– Amerikanska familjer behöver också stöd!
Demokraterna kräver fortsatt direkt penningstöd till alla amerikaner som är arbetslösa eller permitterade, men Vita huset och republikanerna i kongressen har inte ännu gett efter.
Senatens republikanska ledare Mitch McConnel har beskrivit demokraternas krav som besynnerliga och alltför dyra.
American Airlines verkställande direktör Doug Parker har talat med Mnuchin som lär ha gett vaga löften om mer stöd till flygbolagen och deras anställda.
– Det finns tyvärr inga garantier om att dessa förhandlingar kommer att bära frukt, säger Parker som i likhet med sina kolleger inom andra flygbolag har tryckt hårt på kongressen för nya stödpaket.
De amerikanska flygbolagen har förlorat nära 70 procent av sina kunder sedan pandemin började och det har också återverkningar globalt.
De internationella flygbolagens intresseorganisation Air Transport Action Group slog i går larm om att 46 miljoner jobb inom den globala resebranschen kan gå förlorade på grund av pandemin.
Källor: Reuters, AFP