Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna diskuterar sanktioner mot Belarus – kravet på enhällighet gör det svårt att komma överens

Från 2020
Pääministeri Sanna Marin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tervehtivät toisiaan EU-huippukokouksessa Brysselissä 17. heinäkuuta 2020.
Bildtext Förbundskansler Angela Merkel, statsminister Sanna Marin och rådsordförande Charles Michel vid EU-toppmötet i Bryssel i juli.
Bild: Stephanie Lecocq / Epa

Utrikesfrågor dominerar agendan vid EU-toppmötet i Bryssel i dag och i morgon. En majoritet av EU-länderna vill införa sanktioner mot Belarus, men Cypern bromsar i frågan.

Bryssel

Vid toppmötet försöker stats- och regeringscheferna få rätsida på de konflikter som råder i EU:s östra gränsområden.

I östra Medelhavet är läget spänt efter att Turkiet borrat efter olja och gas i vattenområden som såväl Turkiet som EU-länderna Grekland och Cypern gör anspråk på.

Samtidigt fortsätter protesterna mot president Lukasjenko i Belarus.

EU har tillsvidare inte lyckats enas om sanktioner mot Belarus eftersom Cypern krävt att EU också ska inför sanktioner mot Turkiet i sådana fall.

Åsikterna går även isär om huruvida president Lukasjenko borde finnas med på den lista på ungefär 40 belarusiska namn som diskuterats.

Förhoppningen är att man ska komma framåt i diskussionerna, även om stats- och regeringscheferna inte har rätt att fatta formella beslut om nya sanktioner.

Krav på enhällighet försvårar beslut

Besluten om sanktioner försvåras av kravet på att utrikespolitiska frågor ska avgöras enhälligt inom EU. Många anser att det här tär på EU:s trovärdighet i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Stats- och regeringscheferna talar också om EU:s relation till Kina – ett land som har en nyckelroll såväl i kampen mot covid-19 som klimatförändringen.

Giftattacken mot Aleksej Navalnyj och konflikten i Nagorno-Karabach kommer också att tangeras.

Sannolikt kommer de pågående diskussionerna om EU:s långtidsbudget och den tillhörande återhämtningsfonden att sätta sin prägel på toppmötet, även om frågan inte formellt finns med på agendan.

Sverige representeras av statsminister Marin

Sveriges statsminister Stefan Löfven är förhindrad från att delta av privata skäl.

Eftersom EU:s regler inte tillåter ersättare till stats- och regeringscheferna representeras Sverige av statsminister Marin vid mötet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer i sin tur att tala för Frankrike på fredag då president Emmanuel Macron har förhinder.

Toppmötet blir också det första eldprovet för Belgiens nya premiärminister Alexander De Croo. Han svärs in som premiärminister under förmiddagen.

Diskussion om artikeln