Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Coronapandemin har påverkat vår sömn – finländare har drömt om världens undergång, överfyllda bussar och otillåtna kramar

Från 2020
Uppdaterad 01.10.2020 11:21.
En ung människa ligger i sin säng.
Bildtext Många har drömt om coronaviruset och pandemin har också påverkat sömnen på andra sätt.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Många finländare har sovit mer än normalt under coronapandemin, men drömmarna har överskuggats av viruset och allt som hör det till, visar en studie som gjorts vid Helsingfors universitet.

En analys av över 4 000 finländares drömmar visar att över hälften har drömt mardrömmar om samhällets nedstängning och coronaviruset i allmänhet.

De vanligaste ämnena i drömmarna var problem med resor (till exempel överfyllda transportmedel), ignorerade rekommendationer om social distansering (till exempel otillåtna kramar eller handskakningar) och operationer. Andra vanliga ämnen var karantän, symtom på viruset, världens undergång, inställda evenemang och den äldre befolkningen som är i fara.

– Många har drömt om att de av misstag kramat någon och märker att de begått ett misstag, eller så är de i en sådan situation där de inte kan hålla säkerhetsavstånd och får ångest av det, säger Anu-Katariina Pesonen som är en av forskarna.

– Många var oroade för de äldre och deras hälsa i sina drömmar. Flera drömde också om resande där de inte kom över gränsen eftersom gränserna höll på att stänga. Några hade också apokalyptiska visioner där allting hade förändrats och de var helt ensamma.

Över hälften av de som deltog i undersökningen meddelade att de blivit mer stressade under coronapandemin.

Längre nätter, men fler mardrömmar hos många

Drömmarna som analyserades var från perioden då undantagstillstånd gällde i Finland i mars. Forskarna analyserade resultatet enligt ord som användes för att beskriva drömmarna.

De ord som användes mest för att beskriva drömmarna bland de som upplevde sig vara stressade var coronaviruset, döden och jobb. De som var mindre stressade nämnde ord såsom folkmassor, vänner och coronaviruset.

Graf över hur långa nätter finländarna sovit.

De som upplevde mer stress hade fler mardrömmar om pandemin än de som inte var lika stressade. Över hälften av de stressades mardrömmar handlade om pandemin.

Över hälften av finländarna meddelade att de sovit mer under coronapandemin, medan de mer stressade sov kortare nätter. Närmare 30 procent av de svarande sov inte oavbrutet, utan vaknade ofta under natten.

Över en fjärdedel hade fler mardrömmar än före pandemin och drygt 10 procent hade problem med att få fatt i sömnen.

Graf över mardrömmar under coronapandemin.

Studien gjordes av Anu-Katriina Pesonen, Jari O. Lipsanen, Risto Halonen, Marko Elovainio, Nils s. Sandman, Juha-Matti Mäkelä, Minea Antila, Deni Beckhard, Hanna M. Ollila och Liisa Kuula. Studien publicerades i Frontiers in Psychology.

Diskussion om artikeln