Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Erik Riska: "Efter matchen var jag så besviken på mig själv att jag grät i bilen"

Från 2020
ung man på åskådarplats i ishall
Bildtext Erik Riska är Vasa Sports lagkapten.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Gråter Erik Riska om han misslyckas i en ishockeymatch? Vad är det klantigaste han gjort? Vem är enligt honom världens bästa ishockeyspelare genom tiderna? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till ishockeyspelaren Erik Riska.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är ishockeyspelaren Erik Riska.

Erik Riska började sin ishockeykarriär i IFK Lepplax. Därefter fortsatte hockeyspelandet i Jeppis Hockey och Esbo Blues. Erik packade 2008 väskorna för att spela hockey i Vasa Sport där han för tillfället är lagkapten. Som lagkamrat har Erik sin äldre bror Filip Riska.

Erik har i denna serie fått frågor av artisten Sebastian Lindgren, skådespelaren Johan Fagerudd, stand up-komikern Josefin Sonck, komikern Ted Forsström, spjutkastaren Mikaela Ingberg, gitarristen Joona Björkroth, artisten Jennie Storbacka, skådespelaren Siri Fagerudd, programledaren Hannah Norrena och tidigare biskop Björn Vikström.

josefin sonck
Bildtext Josefin Soncks debutroman Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren ges ut i höst.
Bild: Ulrika Campbell

Josefin Soncks fråga: Vad är det klantigaste du har gjort under din karriär?

– Det är kanske inte det klantigaste jag gjort, men något jag aldrig kommer att glömma. Det hände för ungefär tre år sedan under en match. Jag och en från motståndarlaget började bråka med varandra och fick på grund av grälet matchstraff. När du får matchstraff måste du avlägsna dig från planen omedelbart.

– Jag fortsatte dock att spela eftersom jag inte uppfattade att den jag bråkade med försvann och ingen sade något åt mig. Dagen efter läste jag i rubrikerna att jag hade fått matchstraff och fattade ingenting. Folk från ligan ringde mig och frågade vad jag håller på med. Som tur är fick jag inget större straff på grund av den missen eftersom det var ett missförstånd.

Svartvit bild av en leende Hannah Norrena
Bildtext Hannah Norrena arbetar som programledare i Vega Dag.
Bild: Ilmari Fabritius

Hannah Norrenas fråga: Känner du dig någonsin riktigt misslyckad och gråter i duschen? Hur lyfter du upp dig i ett sådant läge?

– Det är klart jag ibland känner mig misslyckad efter en match. Gör jag bort mig så sviker jag ju hela laget. Jag kommer ihåg en match som var riktigt jämn. I den matchen gjorde jag bort mig och det resulterade i att vi förlorade. Efter matchen satt jag länge i omklädningsrummet och när jag kom in i bilen började jag gråta. Jag var så oerhört besviken på mig själv.

– Fördelen med att spela ishockey och göra bort sig är att nästa match eller träning oftast är kommande dag. Då bearbetar man det som hänt genom att tala om det eller se en video över händelseförloppet. Misstaget glöms alltså snabbt bort. Att spela ishockey är en ordentlig berg- och dalbana eftersom du ibland mår riktigt piss och ibland riktigt bra.

Mikaela Ingberg, OS 2008.
Bildtext Tidigare spjutkastaren Mikaela Ingberg har två EM-brons och ett VM-brons.
Bild: All Over Press

Mikaela Ingbergs fråga: Vad är största summan du betalt till straffkassan och för vad?

– Jag är en pedant och lämnar sällan något skräp någonstans eller kommer för sent till en träning. Men visst har det hänt att jag av misstag glömt något skräp och betalat 20 euro till straffkassan. Straffkassan har en bra funktion då folk inte skräpar ner eller kommer för sent. Gör man det så får man inte bara en utskällning, utan man måste även betala en liten slant.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Erik om vem han tycker är världens bästa ishockeyspelare genom tiderna, vilken favoritsaga han hade som barn och vilken av hans brors egenskaper han helst skulle vilja ha.

Erik Riska: "Efter matchen var jag så besviken på mig själv att jag grät i bilen"

22:50

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln