Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Beslut om Västankvarns skola i Ingå låter vänta på sig - byskolan stängs i alla fall inte i nästa år

Från 2020
Uppdaterad 01.10.2020 12:32.
En röd, äldre byskola skymtar bakom en skylt där det står Västankvarns skola.
Bildtext Det är oklart när skolans framtid avgörs.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det blev inget specifikt beslut om att stänga Västankvarns skola då bildningsnämnden i Ingå möttes på onsdagen (30.9). Det betyder ändå inte att skolans framtid är räddad.

Inför bildningsnämndens möte hade bildningschefen föreslagit att skolan läggs ned från och med nästa läsår. Förslaget var en del av sparkraven på bildningssektorn då budgeten bereds.

Bildningschef Merja Olkinuora säger att budgetärenden enbart kan handla om budgeten.

- I samma ärende kan man inte ta beslut om skolstängning. Detta har vi fått från juristen.

Till saken hör att Ingå kommun heller inte hade hört familjerna med barn i Västankvarns skola. Enligt lagen måste kommunen göra det.

Inga skolstängningar 2021

Då bildningsnämnden i Ingå behandlade budgeten på onsdagskvällen beslutade de efter omröstning att inga ändringar i skolnätet görs i Ingå år 2021.

Rösterna föll 6-3. För att inga ändringar görs i skolnätet röstade SFP och SDP medan Samlingspartiet och De gröna var av annan åsikt.

När frågan om Västankvarns skolas framtid avgörs verkar ännu inte klart. Nämnden fortsätter hur som helst behandlingen av budgeten på onsdag (7.10). Då skolan inte kommer stänga 2021, måste politikerna i stället hitta andra sparobjekt.

Hör skolpersonal, en förälder och en SFP-politiker i bildningsnämnden resonera om framtiden för skolan utifrån bildningsnämndens beslut i ljudklippet nedan.

Glädje i Västankvarns skola efter beslut att skolan inte stängs 2021, men elevprognosen måste bli bättre om skolan ska överleva

13:34

Diskussion om artikeln