Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Alternativa Nobelpriset" delades ut – årets Right Livelihood-pris uppmärksammar mänskliga rättigheter i Belarus, Iran, USA och Nicaragua

Från 2020
Uppdaterad 01.10.2020 15:17.
Porträtt på Ales Bialiatski.
Bildtext Ales Bialiatski har arbetat för den mänskliga rättigheterna i Belarus i årtionden.
Bild: HRC Vesna

En belarusisk demokratiaktivist, en fängslad iransk människorättsadvokat, en amerikansk medborgarrättsjurist och en nicaraguansk aktivist som kämpar för ursprungsbefolkningens rättigheter delar i år på Right Livelihoodpriset.

Right Livelihood, som ibland kallats för det alternativa Nobelpriset, delas varje år ut till modiga personer som löser globala problem.

Right Livelihood-stiftelsens chef Ole von Uexküll säger att de fyra pristagarna förenas av sin kamp för jämlikhet, demokrati, rättvisa och frihet.

– Årets val av pristagare lyfter fram det ökade globala hotet mot demokratin, säger han när pristagarna tillkännages i Kulturhuset i Stockholm torsdag morgon.

von Uexküll berättar att det i år redan i nomineringarna till priset syntes ett klart tema kring demokrati och mänskliga rättigheter. 182 kandidater från 72 olika länder nominerades.

De fyra pristagarna kommer i år från Iran, Belarus, USA och Nicaragua:

Nasrin Sotoudeh, människorättsjurist, Iran

Nasrin Sotoudeh i baksätet på en bil med en bukett röda rosor. Bilden är från Jafar Panahi's film "Taxi Téhéran".
Bildtext Nasrin Sotoudeh i Jafar Panahis film "Taxi Téhéran".

Den iranska juristen Nasrin Sotoudeh får priset "för sin orädda kamp, trots stora personliga risker, för att främja politisk frihet och mänskliga rättigheter i Iran".

Sotoudeh blev känd då hon försvarade oliktänkare som greps under massdemonstrationerna 2009.

Soutodeh har dömts till 38 års fängelse och 148 piskrapp och hungerstrejkar som bäst mot det fortsatta frihetsberövandet av politiska fångar i Irans fängelser. Också hennes familj har utsatts för hot.

– Vi kräver tillsammans med många andra organisationer att hon omedelbart ska släppas fri, säger Ole von Uexküll.

Ales Bialiatski och människorättsorganisationen Viasna, Belarus

Ales Bialiatski går i tåg med människor omkring sig och håller upp den rödvita flaggan som används i demonstrationerna i Belarus.
Bildtext Ales Bialiatski.
Bild: HRC Vesna

Den belarusiska aktivisten Ales Bialiatski får priset "för sin beslutsamma kamp för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus".

Bialiatski grundade människorättsorganisationen Viasna 1996 som svar på det våld som president Aleksandr Lukasjenko riktade mot oppositionen.

Viasna har varit en viktig källa om polisvåldet också under demonstrationerna mot Lukasjenko i höst.

Bryan Stevenson, medborgarrättsjurist, USA

Bryan Stevenson sitter vid sitt arbetsbord, omringad av pappershögar och böcker.
Bildtext Bryan Stevenson.
Bild: Rog and Bee Walker for EJI

Den amerikanska advokaten Bryan Stevenson får priset "för sina inspirerande insatser för att förändra det amerikanska straffrättsliga systemet och för sitt arbete för försoning mellan USA:s svarta och vita befolkning".

Stevensons arbete har bland annat lett till frisläppande eller strafflindring för fler än 140 felaktigt dödsdömda i USA.

Han har också varit starkt engagerad i att dokumentera USA:s historia av slaveri och segregation.

Lottie Cunningham Wren, urfolks- och miljöaktivist, Nicaragua

Lottie Cunningham talar i mikrofon till en grupp människor som samlats i en sal.
Bildtext Lottie Cunningham Wren arbetar bland annat med att sprida information om urfolksgruppers rättigheter.
Bild: CEJUDHCAN

Juristen Lottie Cunningham Wren får priset "för sitt oupphörliga arbete med att skydda urfolks landområden och samhällen från exploatering och plundring".

Cunningham är jurist och tillhör själv urfolksgruppen Miskito. Hon har jobbat med att stärka urfolkens juridiska skydd och lagliga rätt till mark och naturresurser.

Hon har också arbetat för kvinnors rättigheter bland urfolken, genom program mot att minska våld i hemmet och genom att skapa plats för kvinnor i beslutsfattandet.