Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Jag hävdar att Putin står bakom dådet” – oppositionspolitikern Navalnyj gav första intervjun efter förgiftningen

Från 2020
Uppdaterad 01.10.2020 12:29.
Aleksej Navalnyj sitter på en parkbänk iklädd sportskjorta.
Bildtext Aleksej Navalnyj fotograferad på en parkbänk i berlin den 23 september. Bilden publicerades på hans Instagramkonto.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den förgiftade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har gett sin första intervju efter han lämnade Charitésjukhuset i Berlin. Till den tyska tidningen Der Spiegel säger Navalnyj bland annat att han vill återvända till Ryssland och att president Putin står bakom dådet mot honom.

– Du känner ingen smärta, men du vet att du dör. Så beskriver Aleksej Navalnyj förgiftningen för tidningen Der Spiegel.

Han kommer också ihåg sina sista ord till stewarden på flyget från den sibiriska staden Tomsk till Moskva.

– Jag har blivit förgiftad. Jag dör.

Efter det lägger han sig ner på golvet och han hinner ännu höra några röster innan allt tystnar och det blir svart.

Nästa gång han vaknar upp ligger han på sjukhuset i Berlin.

”Putin står bakom beslutet”

Under den två timmar långa intervjun säger Navalnyj att han har en klar misstanke om vem som står bakom dådet; Rysslands president Vladimir Putin.

– Jag baserar det här på nervgiftet Novitjok. Det finns bara tre personer i Ryssland som kan ge ordern om att använda Novitjok. De här personerna lyder direkt under Putin och de fattar inte beslutet utan att ha varit i kontakt med honom.

– När Putin hävdar att jag själv har tillverkat Novitjok och förgiftat mig själv är det omöjligt, säger Navalnyj.

– Om det inte var Putin är situationen ännu värre. Ett dricksglas Novitjok räcker till för att förgifta alla människor på en större tunnelbanestation i Berlin. Om det är 30 personer som har tillgång till stridsmedlet och inte tre, då är det här ett globalt hot.

Navalnyj säger vidare i intervjun att han också i något skede tänker återvända till Ryssland. Han vill börja förbereda sig för det ryska dumavalet 2021.

– Min uppgift är att förbli den typ som inte är rädd. Och jag har ingen rädsla, säger Navalnyj till tidningen.

– Om jag inte återvänder har Putin uppnått sitt mål.

I samband med intervjun passar Navalnyj också på att tacka Tyskland, förbundskansler Angela Merkel och de vårdande läkarna på Charitésjukhuset i Berlin.

I förra veckan dök förbundskansler Merkel personligen upp för att träffa honom på sjukbädden. Enligt Navalnyj hade Merkel en mycket djup förståelse för vad som sker i Ryssland.

Aleksej Navalnyj med hustrun Julia
Bildtext Alekej Navalnyj med sin fru Julia.
Bild: AFP / Lehtikuva

”Man ville undvika en reality show”

Navalnyj är övertygad om att man ville att han skulle dö ombord på flygplanet. Nu var det ändå en räcka av lyckliga omständigheter som ledde till att han trots allt överlevde.

Hit hörde att piloten landade, att han togs in på sjukhus i Omsk och att transporten till Berlin till slut blev möjlig.

Navalnyj säger vidare att det skulle ha varit viktigt att undersöka de kläder han blev av med på sjukhuset i Omsk på spår efter nervgiftet Novitjok. På så sätt kunde man eventuellt ha fått ledtrådar till var och hur han blev förgiftad.

Nu har man endast hittat gift på en vattenflaska i hotellrummet i Tomsk. Det ska ändå vara Navalnyj själv som efter förgiftningen har lämnat spåren på flaskan.

Att han trots allt kunde transporteras från sjukhuset i staden Omsk till Berlin, förklarar han med att situationen vid sjukhuset höll på att utveckla sig till något av en reality show under titeln ”Navalnyj dör i Omsk”.

– Den här showen ville man inte se och ge mig en offerroll. Det hade visserligen då kanske aldrig blivit klart att jag förgiftades med Novitjok, men samtidigt hade en vägran att låta mig transporteras till Berlin varit det samma som att erkänna sin skuld.

– Dessutom väntade man i 48 timmar i hopp om att spåren av giftet skulle försvinna.

Att angreppet skedde just vid den här tidpunkten ser Navlanyj som en följd av oppositionens arbete i de ryska regionerna, men också som en följd av protesterna i Belarus och den ryska staden Chabarovsk.

Monoton vardag i Berlin

Reportrarna från Der Spiegel träffade Navalnyj i onsdags och i artikeln beskriver de en person som skämtar och skrattar mycket.

Vid första anblicken ser man inte en person som länge har legat i koma och svävat på gränsen mellan liv och död, slår journalisterna fast.

När Navalnyj ska dricka vatten ur en flaska är det ändå en nästan oöverkomlig uppgift, så mycket skakar hans händer.

Navalnyj är hela tiden omgiven av livvakter. Den nämnda vattenflaskan har en livvakt plockat ut från en större mängd vattenflaskor i redaktionens kylskåp. Man vill undvika att Navalnyj blir förgiftad på nytt.

Enligt Navalnyj har förgiftningen och behandlingen på sjukhuset lett till allvarliga sömnproblem och han kan inte somna utan sömnmedel.

Fysiskt håller han ändå på att repa sig och han talar också om den monotona vardagen han för tillfället tillbringar i Berlin. Största delen av tiden går åt till att träna, bland annat att promenera i parken.

– Läkarna säger att jag kan bli återställd till 90 procent. Jag är lite av en försökskanin. Det finns ju inte så många människor man kan se återhämta sig från en förgiftning med nervgift, säger Navalnyj.

Diskussion om artikeln