Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen efterlyser invånarnas hjälp - narkotikabrotten i Sibbo har ökat med 30 procent

Från 2020
Man håller i tändare och marijuana
Bildtext Polisen och Sibbo kommun samarbetar för att få bukt med narkotikabrotten och oroligheterna i Sibbo.
Bild: lev dolgachov

Har du sett att någon säljer droger, krossar fönster eller bryter sig in i bilar i Sibbo? Polisen uppmuntrar dig att vara i kontakt. Det ingen berättar känner vi inte till, säger polischefen i östra Nyland.

- Jag är lite bekymrad över narkotikabrotten i Sibbo. De har ökat i år jämfört med i fjol, säger Ilkka Koskimäki, polischef för Polisinrättningen i Östra Nyland.

Narkotikabrotten har ökat med 30 procent i år jämfört med i fjol. Också stölderna har ökat.

Föremål säljs för att finansiera droganvändning

I fjol noterade polisen 71 stölder i Sibbo under perioden januari till augusti. Under samma period i år är fallen i kommunen 105 stycken.

- Det är ganska mycket. De flesta fallen är inbrott i motorfordon och affärer, och den största orsaken till stölderna är narkotikaproblem.

Här kommer vi alltså in på hur gärningsmännen finansierar sin droganvändning. De bryter sig in i bilar och affärer och stjäl saker som de säljer, för att ha råd med till exempel amfetamin eller marijuana.

Ilkka Koskimäki-
Bildtext Polischef Ilkka Koskimäki är bekymrad över att vuxna droganvändare rör sig i sällskap med yngre ungdomar (arkivbild).
Bild: Yle.

- Det är oftast 20-30 år gamla personer som syns i brottsstatistiken, men personer i olika åldrar förekommer. Vi är bekymrade över de yngre ungdomarna, eftersom vuxna droganvändare umgås med dem, säger Koskimäki.

De äldre användarna säljer alltså produkter till yngre ungdomar. Att ungdomar figurerar i dessa kretsar märks också inom Sibbo kommuns ungdomsarbete.

- Ungdomar pratar väldigt mycket om droger. Vi har kanske inte fakta om hur det ser ut på riktigt, eftersom påverkade personer inte besöker våra ungdomsgårdar. Men ämnet diskuteras ofta med de unga, säger Mia Liljeberg, servicechef för ungdomstjänsterna i Sibbo.

Ny Ankarverksamhet i Sibbo

Sibbo kommun och polisen satsar på ett nytt samarbete för att få bukt med oroligheterna. I höstas körde Ankarverksamheten igång.

- Det är en förebyggande verksamhet. Om en person under 15 år blir fast för ett brott som inte är allvarligt kan polisen, socialarbetare, ungdomsarbetare och vårdnadshavare gå igenom vad som hänt, säger Liljeberg.

I praktiken är det fråga om ett tidigt ingripande, som har fungerat på olika håll i Nyland i många år.

- Av någon orsak kommer Sibbo med först nu. Vi tror att det här kan bli ett bra samarbete, kommenterar Liljeberg.

Dessutom ska Sibbo utveckla sitt förebyggande rusmedelsarbete, och den verksamheten ska koordineras i skolorna.

  Bilden visar skuggor på marken i Helsingfors centrum i augusti 2020.
Bildtext Sibbo ska satsa mer på förebyggande arbete och tidigt ingripande för att minska på ungas problem med droger (illustrerande arkivbild).
Bild: Silja Viitala / Yle

Skriverier på sociala medier

Sibbo kommun hade ett möte med polisen i slutet av september. På mötet diskuterade kommundirektör Mikael Grannas, ordförandena för fullmäktige och kommunstyrelsen samt polischef Ilkka Koskimäki om oroligheterna i Sibbo.

Mötet resulterade bland annat i ett upprop som går ut till kommuninvånarna. Alla som har sett ofog, våld eller droganvändning uppmanas kontakta polisen.

- Vi går egentligen ut med det här för att det i sociala medier under sommaren pratats om att det säljs narkotika här och där, och om att det händer allt möjligt i Sibbo. Folk tror att polisen vet om allt detta och meddelar inte det dom ser, konstaterar Liljeberg.

Folk tror att polisen vet om allt som händer och meddelar inte det dom ser

― Mia Liljeberg, servicechef i Sibbo

Och det polisen inte känner till kan förstås inte åtgärdas. Polischef Koskimäki ser samarbetet med Sibboborna som väldigt viktigt, och till exempel ungdomar vet ofta mer än polisen.

- Om folk hör av sig kan vi bättre analysera var vi ska göra punktinsatser. Då resurserna är begränsade är det viktigt att kunna rikta dem rätt, säger han.

"Jag kan inte vara stolt"

Det är inte alldeles enkelt att utreda brott av den här typen, men polisen försöker utveckla sina processer.

- Jag kan inte vara stolt över statistiken över utredda brott i Sibbo, men vi försöker att reda ut brotten bättre framöver och vi hoppas också på mer resurser, säger Ilkka Koskimäki.

Enligt honom är narkotikabrott ett problem i hela landet, inte bara i Sibbo. Till exempel i Kervo har polisen kännedom om liknande problem.

I brådskande fall och då man ser droghandel eller ett våldsdåd ska man alltid ringa 112. Mindre brådskande upplysningar ska meddelas på adressen ennaltaestavatoiminta.ita-uusimaa@poliisi.fi

Diskussion om artikeln