Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stenblocket i Apotekarfarleden bär spår av målarfärg - stenen flyttade möjligen på sig i samband med Amorellas grundstötning

Från 2020
M/S Amorella flyttas utanför Järsön 23 september 2020.
Bildtext Grundstötningen skedde utanför Järsön i september.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Myndigheterna har hittat spår av målarfärg på det stenblock, som hittades i farleden där Amorella körde på grund i september.

Enligt myndigheternas undersökningar har blocket eventuellt flyttat på sig i samband med grundstötningen och de spår av målarfärg som finns på stenblocket kan härstamma från en kollision med fartyget, konstaterar Trafikledsverket.

Liknande spår av färg har också hittats på andra stenar i banken utanför farleden.

Dykningar visar att stenblocket står stadigt på plats. På banken utanför farleden finns spår av att blocket skulle ha rört sig, alltså att blocket har flyttats till sin nuvarande plats från en plats utanför farleden. Nu ligger stenblocket ungefär 1,5 meter in i farleden.

Myndigheterna har dykt på området och har säkerställt att farleden är trygg. Ett sydmärke har placerats vid det stenblock, som upptäcktes i utkanten av farleden. Apotekarfarleden öppnar för trafik igen på fredag klockan 16, meddelar Trafikledsverket.

Trafikledsverket kommer att spränga stenblocket i höst. Stenblocket stör inte fartygstrafiken, men gör farleden smalare.

M/S Amorella stötte på grund i Apotekarfarleden på Åland den 20 september. Olycksutredningscentralen utreder händelsen.

Diskussion om artikeln