Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo fängelse vill få bukt med den organiserade brottsligheten - ny säkerhetsavdelning ska öka tryggheten för personal och fångar

Från 2020
Bild från porten till Åbo fängelse med en gul skylt till vänster där det står att obehöriga inte har tillträde.
Bildtext Säkerhetsavdelningen har 8 platser.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Åbo fängelse får en riksomfattande säkerhetsavdelning, som ska minska den organiserade brottslighetens möjligheter att påverka andra under fängelsetiden. Avdelningen ska också öka säkerheten för andra fångar och personalen.

Säkerhetsavdelningen har 8 platser och tas i bruk i början av 2021.

En liknande säkerhetsavdelning finns i nuläget i Riihimäki fängelse. Nu behövs ytterligare en säkerhetsavdelning för att upprätthålla ordningen och säkerheten i fängelserna.

På det här sättet kan fångar placeras mer utspritt och det hjälper också myndigheterna att förebygga kriminell verksamhet.

– Den nya säkerhetsavdelningen ökar personalens säkerhet i arbetet. Vi har även i år sett ett antal våldsamma attacker mot vår personal och det ser ut som om det är representanter för organiserad brottslighet som står bakom dem, säger Brottspåföljdsmyndighetens generaldirektör Arto Kujala i ett pressmeddelande.

Fången kan placeras på säkerhetsavdelningen upp till tre månader. Efter det utreder man behovet av fortsatt placering på avdelningen.

Säkerhetsavdelningen ska också garantera säkerheten för övriga fångar i fängelserna och minska på våldet mellan fångar. Dessutom kan fängelserna förbjuda fångar att använda egna kläder, om fången med hjälp av kläderna vill visa att personen tillhör ett visst gäng eller deltar i organiserad brottslighet.

Diskussion om artikeln