Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Avgående politiker på Kimitoön vill lugna läget: "Utifrån ser det kanske värre ut än vad det är"

Från 2020
Uppdaterad 02.10.2020 12:32.
Man med skägg och glasögon.
Bildtext Veijo Lücke var besviken på Sfp då de enligt honom bröt mot kontraktet för vindkratfparken i Nordanå-Lövböle. Men allmänt går det bra att jobba som beslutsfattare på ön.
Bild: Yle/Monica Forssell
Veijo Lücke berättar varför han skrev under motionen - Spela upp på Arenan

På Kimitoöns kommunfullmäktigemöte i tisdags överraskades både tjänstemän och SFP-politiker av en motion. I motionen vill flera beslutsfattare utreda om kommundirektör Anneli Pahta fortsättningsvis åtnjuter fullmäktiges förtroende.

Enligt Kimitoöns tidigare fullmäktigeordförande och den avgående politikern Veijo Lücke (Fri samverkan) måste man alltid kunna lyfta upp känsliga och svåra frågor.

- Jag tycker inte det är så fiffigt att politiker går ut med sina åsikter om motionen och vad den eventuellt kan ha för effekt på till exempel inflyttningen innan ärendet diskuterats, säger han.

Det var endast sakfrågan i motionen som gjorde att Lücke ville sätta sitt namn under den.

- Jag var helt enkelt inte nöjd med kommundirektörens svar på varför hon inte ansökt om pengarna. Det är inte vi som avgör om stöden ska komma, utan de som har hand om ansökningarna. Vår ekonomiska situation är svår och det har bekymrat mig en längre tid, fortsätter Lücke.

Inflyttningskampanjer kan inte stoppa svåra frågor

Lücke har läst politikernas reaktioner i olika medier efter att motionen lämnades in. Bland annat frågar man sig inom Svenska folkpartiet huruvida det här skadar den inflyttningskampanj man fört i kommunen.

- Man kan inte undvika svåra politiska ärenden för att man oroar sig över om någon flyttar eller inte flyttar till kommunen. Man måste kunna tala om allt när som helst, och efter att man gått igenom ärendet vet man om det var rätt handlat av kommundirektören eller ej, säger Lücke.

Han har gett över sitt ordförandeskap i kommunfullmäktige men sitter fortfarande kvar som förste vice ordförande så länge han bor kvar på ön.

Enligt Lücke var det fult spel av SFP då partiet gick emot ett gemensamt avtal angående vindkraftsparken, åtminstone enligt de övriga partgrupperna.

Kimitoöns fullmäktige samlad i Dalsbruks fritidssal.
Bildtext För att motionen ska gå vidare med ett utskott som utreder förtroendet för kommundirektören måste en majoritet av fullmäktigeledamöterna rösta för förslaget. Arkivbild på Kimitoöns kommunfullmäktige.
Bild: Amanda Vikman/YLE

- Det blev tydligt att man säger och gör som det passar dem bäst. Vissa politiker och tjänstemän säger också att det nu råder en öppenhet men det gör det tyvärr inte, säger han.

Ändå undertecknade han själv en motion som gällde förtroendet för kommundirektören Anneli Pahta utan att informera SFP om saken.

- Motioner kan man lämna in när som helst, även SFP har lämnat in motioner utan att fråga oss andra om vi vill vara med. Jag ser det som en vanlig motion, möjligen av lite större karaktär. Det räckte dessutom gott och väl med 12 undertecknade, säger Lücke.

Enligt honom kan man som utomstående lätt få uppfattningen att klimatet är ansträngt mellan politikerna i kommunen, men på plats, i verkligheten, är det inte så.

- Visst finns det de som har svårt att föra en dialog. Men de flesta politikerna kan prata med varandra och det råder en helt bra stämning mellan oss politiker, säger han.