Arbetsmarknadsexpert om Skogsindustrins beslut: "Man slår med storsläggan mot avtalssamhällets grundfundament"
Ifall det är frågan om en provokation från Skogsindustrins sida kan det hända att det sätter igång politiska processer kring det lokala avtalandet. Men det kan också misslyckas och leda till strejker och turbulens, säger arbetsmarknadsforskare Mika Helander om Skogsindustrins beslut.
I dag kom uppgifterna om att Skogsindustrin inte kommer förhandla om ett övergripande kollektivavtal då det nuvarande kollektivavtalet blir föråldrat. Istället är tanken att gå inför företagsvisa avtal.
- Det är en stor nyhet, man har nästan lust att ta till krismetaforer om provokation och krigsförklaring men det är kanske lite att ta i, säger Helander som är akademilektor i sociologi vid Åbo Akademi.
- Men nog är det att slå med storsläggan mot avtalssamhällets grundfundament, säger Helander.
Skogsindustrins beslut innebär att man skulle gå mot mer decentralisering.
- Kanske lite mer mot basartypsförhandlingar, där det händer och sker alla möjliga olika saker runt omkring, förklarar Helander.
Provokation eller långvarig strategi?
Skogsindustrin tillbakavisar att man skulle ha påverkats av aktuella händelser eller politiska riktlinjer. Istället har man hänvisat av en långvarig strategi inom branschen, säger Helander.
- Ifall man ska förstå det på ett sådant sätt, och inte så mycket utifrån den här provokationssynvinkeln och att det skulle vara ett politiskt utspel som handlar om hela arbetsmarknadssystemet, så tror jag att det kan hänga ihop med en större förändring i hela den ekonomisk-politiska regimen och balansen där vi under kommande år på grund av den stora coronaoffentliga skuldsättningen kommer se en ändrad balans mellan privat och offentligt.
Skogsindustrins beslut kan leda till olika saker. Ifall man utgår ifrån att det är frågan om ett politiskt utspel så kan det sätta igång politiska processer, säger han.
- Det kan hända att det sätter det igång de politiska processerna kring det lokala avtalandet. För tillfället har vi inga sådana riktiga fungerande system där sådana här avtal, vad gäller alla villkor, skulle kunna göras på lokalt plan. Vi har allmänbindande kollektivavtal och det vill ju också facket hålla fast vid.
Men Helander varnar också för att det finns risk för att beslutet leder till strejker och turbulens.
- Det är att spela högt och att ha rätt så stora insatser i spelet. Om det så att säga misslyckas och man inte har förutsett konsekvenserna för branschen så har man nog att vänta sig strejker och mycket turbulens och osäkerhet inom den här sektorn inom de närmaste åren.
Mika Helander intervjuades av Thomas Silén i Aktuellt 17.
