Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åtta studerande coronasmittade på Vasa universitet – övergår till distansundervisning

Från 2020
Uppdaterad 01.10.2020 20:41.
Vetenskapsbiblioteket Tritonia
Bildtext Åtta studerande på Vasa universitet har konstaterats vara smittade.
Bild: Yle/Anna Kurtén

På torsdag eftermiddag meddelar Vasa universitet att totalt åtta av deras studerande har testat positivt för Covid-19. Universitetet övergår omedelbart till distansundervisning fram till den 16 oktober. Utöver dessa har ytterligare tre positiva test kommit läkare Heikki Kaukoranta till kännedom under torsdagen.

Vi har rapporterat om att de två senaste coronafallen i Vasa är studerande på Vasa universitet, men nu har ytterligare sex studerande testat positivt.

Det bekräftar rektor Jari Kuusisto, som inte kan säga desto mer om varifrån de fått smittan. Universitetet fick information om de nya fallen på torsdag eftermiddag.

Sex nya fall och fler kan det bli

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta bekräftar också att man fått sex nya positiva svar under torsdag eftermiddag.

Och det kan bli fler.

- Vi är osäkra på Mehiläinens och Terveystalos resultat, där kan det finnas ett par fall till. De fall som vi nu rapporterar om har kommit via Fimlab, säger Kaukoranta.

Smittkällan vad gäller de två första fallen, som vi alltså rapporterade om tidigare, är fortfarande okänd. Nu skulle det också gälla att lista ut smittkällan till de sex nya fallen.

Kallat in mer folk på jobb

Och nu väntar ett stort jobb att försöka hitta alla som exponerats.

- Åtminstone åtta nya fall inom en så kort period och att försöka spåra upp var de smittats och var de rört sig och hur många som måste sättas i karantän... Det blir en väldigt utmanande uppgift och vi har kallat in mer folk till hälsovårdscentralen.

Kaukoranta har negativa förväntningar på den närmaste framtiden.

- Det har varit ganska många studentfester under förra veckan. Jag tror det blir nya fall och att situationen försämras.

Tre fall till på torsdag kväll

Kaukoranta förväntade sig fler fall och på torsdag kväll bekräftades hans farhågor. Han hade då fått information om ytterligare tre positiva resultat. Men om de har att göra med universitetet är oklart.

- Vi har inte ännu hunnit utreda läget kring dessa tre och vart de är kopplade. Men patienterna är isolerade, det är det viktigaste. Men också i de här fallen är det ännu oklart hur många som ska försättas i karantän, säger Kaukoranta.

Övergår till distansundervisning

Universitetet begränsar nu verksamheten från och med idag, den 1 oktober, till den 16 oktober.

Universitetet övergår till distansundervisning, stänger alla läsesalar, tillåter inte att evenemang ordnas varken inne i eller ute på universitetsområdet och begränsar rörelsen på universitetet.

Universitetet samarbetar med myndigheterna vad gäller utredandet av möjliga smittkedjor och vidare åtgärder.

Artikeln uppdaterad 1.10 klockan 20.40 med information om ytterligare tre positiva fall.
Artikeln uppdaterad 1.10 klockan 19.08 med Heikki Kaukorantas kommentarer.

Diskussion om artikeln