EU-ledarna överens om sanktioner mot Belarus efter nattliga förhandlingar - president Lukasjenko är inte med på listan
EU-ledarna ställer sig bakom sanktioner mot Belarus. Ett fyrtiotal personer som misstänks för delaktighet i valfusk och våld mot demonstranter finns med på listan. President Lukasjenko omfattas tills vidare inte av sanktionerna.
Bryssel
De personer som blir föremål sanktionerna får sina tillgångar frysta och nekas inresa till EU.
Det rör sig om ungefär 40 personer i den belarusiska regimen som misstänks för inblandning i valfusk och polisvåld.
President Aleksandr Lukasjenko finns tillsvidare inte med på sanktionslistan. Europeiska rådets ordförande Charles Michel säger ända att man kommer att följa med läget.
Statsminister Sanna Marin säger att Lukasjenko inte visat någon vilja till dialog eller till att finna en lösning på situationen i landet.
Ur den synvinkeln hade det varit motiverat att inkludera Lukasjenko i sanktionslistan.
Överlag anser Marin att nattens kompromiss sänder en tydlig signal till Belarus
- Vi vill understöda det belarusiska folket i arbetet med att trygga landets framtid och demokratiska utveckling.
Cypern godkände sanktioner mot Belarus först efter löfte om åtgärder mot Turkiet
EU har tillsvidare inte lyckats enas om sanktionslistor mot belarusiska personer eftersom Cypern krävt att EU också ska införa sanktioner mot Turkiet i sådana fall.
Ett spänt läge råder i östra Medelhavet till följd av Turkiets försök att utvinna olja och gas i vattenområden som såväl Turkiet som EU-länderna Grekland och Cypern gör anspråk på.
I kväll godkändes en resolution om Turkiet som gjorde det möjligt för Cypern att acceptera sanktionerna mot Belarus.
EU kräver bland annat att Turkiet avstår från ensidiga åtgärder som motverkar EU:s intressen och strider mot internationell rätt och EU-medlemsstaternas suveräna rättigheter är ett absolut krav i detta sammanhang.
Om den olagliga verksamheten mot EU från Turkiets sida upphör lovar EU att inleda en positiv politisk agenda med Turkiet som bland annat kan resultera i bättre handelsförbindelser och samarbete i migrationsfrågor.
Men om Turkiet forsätter med "unilaterala åtgärder eller provokationer som strider mot internationell rätt" kommer EU inte att tveka "att använda alla instrument och alternativ som står till dess förfogande för att försvara sina och sina medlemsstaters intressen."
Relationen till Kina, giftattacken mot Alexej Navalnyj och den eskalerande konflikten i Nagorno-Karabakh var också på agendan under kvällen.
Toppmötet fortsätter i dag, fredag, med diskussioner om EU:s inre marknad.