Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Donald Trump har smittats av coronaviruset – kampanjevenemangen skjuts upp eller ordnas virtuellt

Från 2020
Uppdaterad 02.10.2020 21:20.
President Donald Trump debatterar i en presidentvalsdebatt mot Joe Biden.
Bildtext Donald Trump bekräftade nyheten på Twitter.
Bild: EPA-PHOTO / All Over Press

President Donald Trump skriver på Twitter att han testat positivt för coronaviruset. Också Trumps fru Melania Trump har fått ett positivt testresultat. Enligt Vita huset har Trump lindriga coronasymtom.

Paret har låtit coronatesta sig efter att en av presidentens närmaste rådgivare, Hope Hicks, tidigare testade positivt för corona.

– I natt har jag och Melania testat positivt för coronaviruset. Vi försätts i karantän och påbörjar återhämtningsfasen. Vi klarar det här tillsammans, skriver Trump på Twitter.

Presidentparets 14-åriga son Barron uppges ha fått ett negativt testresultat. Detsamma gäller även Trumps dotter Ivanka och hennes man Jared Kushner.

Enligt Trumps läkare Sean Conley mår presidentparet bra och kan fortsätta sköta sina arbetsuppgifter i karantän. Under eftermiddagen meddelade Vita huset att presidenten har lindriga symtom.

Senare på kvällen meddelade ändå Trumps kampanjteam att alla Trumps kampanjevenemang endera skjuts upp eller ordnas virtuellt.

Redan tidigare meddelade Vita huset att Trump ställer in sin planerade resa till Florida där det var meningen att han skulle träffa väljare på Sanford flygplats.

Trumps motkandidat, demokraternas Joe Biden kommenterar nyheten på Twitter, där han skriver att han och hans fru Jill ber för presidentparet och önskar att de kryar på sig snabbt.

Vicepresident Pence testade negativt

USA:s vicepresident Mike Pence var snabb att önska presidenten snabb återhämtning.

– Karen och jag skickar kärlek och böner till våra kära vänner president Trump och Melania Trump. Vi och miljontals andra runtom i USA ber för att de återhämtar sig snabbt och fullständigt, skrev Pence på Twitter.

Han testades själv för viruset efter att beskedet om att presidentparet är smittade kom. Under fredagseftermiddagen meddelade Pence att han testade negativt. Inte heller hans fru Karen är smittad.

''Viruset skonar ingen''

Beskedet om att president Trump är smittad gav upphov till ett flertal reaktioner världen över, och trots att många såg till att önska presidenten en snabb återhämtning är det flera som passar på att påminna om virusets risker.

Det positiva testet är ännu en påminnelse om att coronaviruset fortsätter att spridas trots att Trump desperat försökt hävda att viruset inte längre utgör någon fara, skriver den kinesiska statsägda engelskspråkiga tidningen China Daily.

– President Trump och Melania får betala priset för Trumps spel med att tona ned virusets risker. Nyheten visar hur allvarlig pandemisituationen är i USA, skrev Hu Xijin, som är chefredaktör på tidningen Global Times i Kina.

Också talespersonen för den franska regeringen, Gabrial Attal, är inne på samma linje.

– Det här visar att viruset inte skonar någon, inte ens dem som ställt sig skeptiska till det. Jag önskar att han tillfrisknar snabbt.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel skriver på Twitter att han hoppas att Trump och Melania snart tillfrisknar, och säger att kampen mot coronaviruset är gemensam, oberoende av var vi bor.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sällar sig till skaran som önskar att Trump blir frisk snart. Johnson var själv sjuk i covid-19 tidigare i år, och vårdades en tid på intensiven för sjukdomen.

Både Johnson och Trump profilerade sig som ledare som tonade ner coronavirusets hot i början av epidemin. Johnson ändrade ändå inställning efter att han själv insjuknade.

På Twitter frågar sig människor hur det är möjligt att viruset är under kontroll ifall det inte är under kontroll inom Vita huset.

Börserna världen över reagerade på nyheten med fallande kurser, och också oljepriset föll efter beskedet. Marknaden lugnade ändå sig efter att Trumps läkare meddelade att presidenten mår bra och fortsätter att jobba.

Har varit i nära kontakt med stort antal människor - vägrar ofta munskydd

Det är tillsvidare oklart ifall Donald Trump lider av några symptom. Läget kan ändå vara allvarligt eftersom Trump hör till riskgruppen på grund av sin ålder och sin övervikt. Trump är 74 år gammal.

President Trump har tidigare kritiserats för att han sällan använder munskydd, något som också oroat hans hälsoexperter. Munskydden är ovanliga också bland åskådarna då Trump träffar sina supportrar.

Under den första debatten mellan presidentkandidaterna såg han dessutom till att pika Joe Biden för att han använder munskydd i överdriven utsträckning.

– Jag bär inte munskydd som han gör. Varje gång man ser honom har han på sig munskydd. Han kan stå 60 meter bort och ändå ha på sig det största munskydd jag någonsin sett, sa Trump.

Viruset innebär kampanjstopp

Nu börjar arbetet med att följa upp smittkedjan. På torsdagen besökte Trump Minnesota för ett kampanjevenemang och han har också varit i nära kontakt med Joe Biden under presidentkandidaternas debatt samt högsta domstolskandidaten Amy Coney Barrett.

På fredag kväll, finsk tid, meddelade Bidens läkare att både Joe och frun Jill Biden fått negativa testresultat.

Enligt Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa kan insjuknandet få stora konsekvenser.

– En omedelbar konsekvens är att Trump måste upphöra med att göra kampanj, något som infaller bara 31 dagar innan presidentvalet. Det är en massiv nyhet.

Över 200 000 personer har dött i USA till följden av coronaviruset. För tillfället har landet flest coronavirusfall i världen.

Källa: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades 2.10 klockan 15.05 med uppgiften att Pence testat negativt. Ny uppdatering klockan 18.15 med uppgiften att Barron och Ivanka Trump samt Jared Kushner fått negativa testresultat och igen klockan 19.42 om att Joe och Jill Biden testat negativt. Klockan 21.19 uppdaterades texten med att Trumps kampanjevenemang ställs in eller ordnas virtuellt.

Diskussion om artikeln