Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alma Pöysti inför Tove-filmpremiär: "Gullandet var vår fiende, vi har strävat efter ett levande porträtt som andas"

Från 2020
Tove (Alma Pöysti) målar på golvet i sin ateljé.
Bildtext Alma Pöysti prisas för sin rollprestation som Tove Jansson i filmen Tove.
Bild: Tommi Hynynen / Helsinki-filmi

Den efterlängtade långfilmen Tove om den unga spirande konstnären Tove Jansson har Finlandspremiär idag. Regissören Zaida Bergroth och huvudrollsinnehavaren Alma Pöysti är glada över filmen och att den fått ett fint bemötande.

- Det känns helt fantastiskt. Jag är så glad och lättad över att det blev en så fin film. Man kan verkligen stå bakom den, säger skådespelaren Alma Pöysti som spelar Tove Jansson i filmen.

- När vi började konstaterade vi med Zaida att det här är mission impossible, att man bara kan misslyckas när det är frågan om Tove Jansson; att hur ska vi lyckas göra henne rättvisa, så låt oss misslyckas på ett intressant sätt, säger Pöysti.

 Alma Pöysti.
Bildtext Alma Pöysti är glad över att det blev en så fin film, trots många potentiella fallgropar.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Fina recenscioner också utomlands

På basis av recensioner internationellt - till exempel i branschtidskriften Variety - och i Finland har teamet bakom filmen lyckats mycket bra.

Filmen beskrivs som väldigt vacker och välgjord och som ett genuint porträtt av konstnären Tove Jansson.

Regissören Zaida Bergroth säger att hon på förhand stålsatte sig för att ta emot all slags kritik. Filmen har varit ett kärt projekt för henne och hon ville inte att något skulle påverka det.

- Jag tänkte att vad än som sägs om filmen så påverkar det mig inte, speciellt om det är mycket kritiskt eller negativt, så skyddar jag mig själv och försvarar filmen ända till slut, säger Bergroth.

Hon säger också att de positiva internationella recensionerna överraskade henne eftersom hon tänkte att en film om Tove Jansson inte nödvändigtvis intresserar en internationell publik.

Zaida Berghroth ler och tittar in i kameran. I bakgrunden en gul vägg och en grön växt.
Bildtext Zaida Bergroth är stolt över att det talas svenska i filmen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Undviken pompa och ståt

Helsingin Sanomats recensent tackar filmmakarna särskilt för att undvika den pompösa känslan som ofta smyger sig in i filmer om stora och viktiga personer.

Alma Pöysti säger att det handlar om att hitta en osentimental ingång till rollen.

- Man måste hitta ett osentimentalt sätt att närma sig sin roll, komma så nära som möjligt men ändå med respekt för att det här var en människa som levde alldeles nyligen och var en helt vanlig människa - trots att hon också är en ikon, säger Pöysti.

Pöysti beskriver det som en balansgång i intimitet.

- Hur nära får vi gå, hur intima får vi bli utan att det blir sensationssökande. Det kan ju bli fel, här finns många fallgropar på vägen.

Pöysti tackar också Bergroths motto, eller ledord, om att undvika allt "gullande".

- Gullandet var vår fiende. Det som vi har strävat efter med Zaida är ett levande porträtt som andas, där man kan se skörheten och osäkerheten som också finns i en människa bakom all framgång och före den, säger Pöysti.

Storsatsning på svenska

Tove är en svenskspråkig film och det är Bergroth stolt över. Före inspelningarna studerade regissören svenska och försökte bättra på sin svenska, men märkte snabbt att språket inte spelar någon roll. Regiarbetet löpte på normalt.

Pöysti inflikar att hon under pressvisningar på många finskspråkiga orter fått mycket tack för filmen och att många kommenterat språket positivt.

- Det har varit helt ljuvligt, att haha, visst kan vi göra film på svenska i den här landet. Se bara, kom och titta, uppmanar Pöysti.

Filmen om Tove Jansson charmar redan kritiker utomlands – sin Finlandspremiär får filmen i oktober - Spela upp på Arenan

Coronapandemin har satt en del käppar i hjulet för också den här produktionen, men enligt Bergroth börjar det mest spännande skedet nu. Hon upplever att biografsalong är en verkligt trygg plats tack vare säkerhetsavstånd, munskydd och för att antalet besökare begränsas.

- Jag hoppas att människor inser att man har tagit frågan på allvar i salongerna, säger Bergroth

Diskussion om artikeln